Výpis článků z archivu za měsíc: Únor 2013


I vozíčkáři mohou aktivně sportovat. Naučí je to v Centru Paraple

Poškozením míchy se sice člověku život naprosto změní, mnoha věcí se ale vzdát nemusí. Patří mezi ně například sport. Handicapovaným pomáhá vrátit se ke sportovním aktivitám absolventka FTVS UK Mgr. Lenka Honzátková, DiS., a to nejenom v rámci Centra Paraple, ale i ve spolupráci se svou mateřskou fakultou.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 28. února 2013


Univerzita Karlova zná letošní nejlepší absolventy

Deset výjimečných absolventů ocenil rektor UK prof. Václav Hampl na zasedání Vědecké rady UK 28. února. Vyzdvihl tak jejich vynikající studijní a vědecké výsledky.

Pokračování

28. února 2013


Český znakový jazyk v sobě skrývá něco exotického

Málokterý obor nabízí takové možnosti pro studenty se speciálními potřebami jako Čeština v komunikaci neslyšících na FF UK. Velkou část výuky zprostředkovávají čtyři fakultní tlumočníci znakového jazyka, navíc spolužáci již znakový jazyk umí nebo se ho právě učí. O zkušenosti s výukou tohoto oboru se podělili Kateřina Hupáková a Petr Pánek.

Pokračování

Kristýna Tesařová, FF UK, 21. února 2013


Vytvořte si svůj jazykový pas. Může vám pomoci k vysněnému místu

Bez znalosti alespoň jednoho cizího jazyka dnes člověk hledá obtížně uplatnění na trhu práce. Při pracovních pohovorech to bývá jedna z prvních věcí, kterou budoucí zaměstnavatel zjišťuje. Proto vzniklo Evropské jazykové portfolio, kde mohou lidé on-line zaznamenávat úroveň svých jazykových dovedností.

Pokračování

Helena Stinglová, 20. února 2013


Studenti dluží 1700 knih. Pokud je vrátí do pátku, vyhnou se poplatku

Ředitelka Knihovny Filozofické fakulty UK PhDr. Klára Rösslerová vyzývá čtenáře, aby využili probíhající amnestie na pozdní vrácení zapůjčených titulů, jež trvá do 22. února. Amnestie byla vyhlášena v souvislosti s přípravou nového výpůjčního řádu knihovny, který přinese několik významných organizačních změn.

Pokračování

Radka Mačugová, FF UK, 20. února 2013


V Africe jde o to, abyste přežili

Zdravotnická mise v Ugandě navždy změnila život studentovi 3. lékařské fakulty. Lukáš Malý, zdravotní bratr z nemocnice Pod Petřínem, využil v závěru roku 2012 všechny zkušenosti ze své šestileté praxe na ARO. Nyní už ví, že v polních podmínkách ugandské ordinace uspěje jen týmová práce.

Pokračování

Petra Köpplová, 19. února 2013


Slavíte Valentýna, nebo ne? A máte vůbec s kým?

Někdy se v páru sejdou lidé, kteří svátek zamilovaných berou jako skvělou příležitost nahlas si projevit lásku, jiní ho okázale ignorují. Zde je z pohledu psychologa všechno v pořádku. Problém nastává, když jeden Valentýna slavit chce a druhý se k tomu moc nemá. Strasti partnerského života jsme probrali s Mgr. Alexandrou Hrouzkovou z Psychologického poradenského centra FF UK.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 14. února 2013


Když zrovna nestuduji nebo nepozoruji ptáky, kreslím

„Při kreslení ptáků mi pomáhá to, že často pozoruji, jak vypadají a jak se chovají,“ říká Martina Nacházelová, studentka biologie na Přírodovědecké fakultě UK a vítězka posledního ročníku soutěže Věda je krásná v kategorii Vědecká ilustrace. Připomíná tak vedle kreslení svůj další velký koníček, kterým je tzv. birdwatching.

Pokračování

Helena Stinglová, 13. února 2013


Mezinárodní olympijský výbor podpořil studenta FTVS

„Důležité je udržet nervy,“ říká talentovaný bobista a student Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Bc. Radek Matoušek. Disciplíně, při které sportovci v ledovém korytě atakují až 140kilometrové rychlosti a dosahují stejného přetížení jako piloti stíhaček, se věnuje teprve druhým rokem, přesto se dokázal vyšvihnout mezi nejlepší české borce.

Pokračování

Helena Stinglová, 11. února 2013


Budoucnost hudební Evropy spočívá v reflexi každodenní práce učitele

Ve dnech 13. až 16. února letošního roku se v belgickém univerzitním městě Lovaň uskuteční 21. konference Evropské asociace pro školní hudební výchovu (EAS). Tato asociace si klade za cíl vytvořit evropskou platformu pro sdílení informací, názorů a zkušeností a pro letošní setkání si zvolila téma velmi aktuální – jaké mají být praktické dovednosti učitele hudební výchovy a jakým způsobem dosáhnout vysoké kvality v hudebním vzdělávání.

Pokračování

Jaroslava Lojdová, 11. února 2013


Analýza dat jako výzva

Ekonometrie, matematická analýza, skvělé teoretické znalosti – to a ještě mnohem víc může být cestou k analýze dat. Potvrzuje to vítězství Simony Oberhauserové, studentky 2. ročníku navazujícího magisterského studia oboru finanční a pojistná matematika na MFF UK v soutěži Analytics Challenge. Cenu ve výši 50 tisíc korun převzala vítězka od organizátorů ve středu 29. ledna.

Pokračování

Karolína Šolcová, 7. února 2013


Jízdu na běžkách si na kurzu užili i nevidomí

Na přelomu ledna a února uspořádalo Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK již 8. ročník kurzu běžeckého lyžování pro zrakově postižené. Účastníci se sešli na tradičním místě v Jindřichově v Jizerských horách.

Pokračování

PaedDr.Jan Hruša, CSc., 7. února 2013


Získejte placenou pracovní stáž v Evropském parlamentu

Absolvovat placenou pětiměsíční pracovní stáž v Evropském parlamentu nebo v Evropské komisi? Ano, je to možné. U Evropské komise, která přijímá nejvyšší počet stážistů, získává každým rokem první pracovní zkušenosti také více než dvanáct lidí z České republiky.

Pokračování

Petra Köpplová, 6. února 2013


Vyzkoušejte si, jak chutná porušit tabu

Lákalo vás někdy strčit vidličku do zásuvky, ale nesebrali jste k tomu nikdy odvahu? Svůj dětský sen si můžete splnit před Knihovnou Jana Palacha v hlavní budově FF UK každý všední den od 9 do 20 hodin a v sobotu od 9 do 14 hodin. Vlastní náčiní nosit netřeba, vše je připraveno.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 5. února 2013


Přines knihu, dostaneš kafe

Ojedinělý projekt výměny knih za kávu a zároveň klubovou knihovnu, kam může kdokoliv cokoliv přinést a současně si i něco odnést, zkoušejí realizovat v klubu K4 v Celetné 20.

Pokračování

Tomáš Beránek, red., 4. února 2013


Kanárci pípnou, jaká je kvalita ovzduší

Zařízení upozorňující na aktuální míru znečištění ovzduší se stává skutečností. Před rokem získal původní nápad Radky Peterové, absolventky Studia nových médií FF UK, hlavní cenu soutěže Social Innovation Camp. Společně s dalšími nadšenci vytvořila skupinu Kanárci.cz, která na podzim zprovozní první prototypy přístroje.

Pokračování

Petra Köpplová, 1. února 2013




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.