Výpis článků z archivu za měsíc: Březen 2005


Dobrý pokus o dialog

S budoucími právníky hovořil v minulém týdnu náměstek ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petr Kolář. Tématem podvečerní přednášky byla reforma vysokého školství, mluvilo se ale také o studiu na zahraničních univerzitách nebo plošných příspěvcích na bydlení. Úterní přednáška potvrdila, že o podoná setkání a diskuse se zástupci vlády mají studenti nemalý zájem.

Pokračování

Tomáš Sachr, 22. března 2005


Zdražení kolejného aneb přímá dotace na ubytování studentů

Souhrnné informace a odpovědi na důležité otázky Od začátku příštího akademického roku zdraží koleje. Průměrná výše kolejného bude přibližně 2.000,- Kč. To je fakt. Příčinou je zavedení přímých dotací na ubytování, na kterém se dohodli Ministerstvo školství (MŠMT), Rada vysokých škol (RVŠ) a zástupci studentů reprezentovaní Studentskou komorou RVŠ.

Článek zaslán redakci Pavlem Vychytilem a Jakubem Jarešem (Sociální komise AS UK)

Pokračování

21. března 2005


Ve dne student, v noci pracující

Studenti pražských vysokých škol mají v porovnání se svými vrstevníky v ostatních městech větší šanci nalézt brigádu nebo práci na částečný úvazek. Jejich požadavky a nároky na typ práce se různí, mohou si však vybírat z širší nabídky. Přesto se mnohdy jejich očekávání nenaplní a i oni se musí spokojit s hůře placenou náročnější prací, třeba i v nočních hodinách.

Pokračování

Petra Zbožínková, 18. března 2005


Zatím nám to tu stačí, říká Martina z manželské koleje

Manželská kolej by se spíše měla nazývat rodinná. Na ubytovací buňky má totiž nárok jen ten manželský pár, který má potomka. Nežijí ovšem v žádném luxusu. Buňka se skládá ze dvou malých pokojů, miniaturní kuchyňky a sprchového koutu. Pro mladou rodinu to není nejideálnější prostředí. Navíc musí oba studovat. A na to, jaká je realita, jsem se na koleji Hvězda ptala Martiny (24 let), studentky informatiky na Matematicko-fyzikální fakultě, a Evy (24 let), která studuje anglistiku na Filozofické fakultě, jejichž manželé studují na ČVUT.

Pokračování

Ilona Svobodová, 18. března 2005


Seriál o přijímacím řízení - PedF

V dalším díle seriálu vám přibližujeme Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Na fakultu, která připravuje budoucí pedagogy se podíváme opět ze dvou úhlů pohledu. Jak vypadá výběr potenciálních učitelů a co mohou od studia očekávat?

Pokračování

16. března 2005


I nevidomí studenti lyžují

To, že i nevidomí mohou prožívat radost z pobytu na horách v zimní přírodě a dokonce mohou lyžovat , nám potvrdila zkušenost se studentkou pedagogické fakulty UK Evou Odehnalovou.Eva se zúčastnila v závěru ledna 2005 základního kurzu lyžování studijního oboru Tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených UK FTVS na Husově boudě v Peci p. Sněžkou.

Pokračování

Dr. Jiří Hruša, 15. března 2005


Studenti učí první pomoci

Koncem minulého měsíce poprvé proběhl ve Faustově domě na Karlově náměstí Kurz první pomoci, pořádaný studentkami 1. Lékařské fakulty UK. Projekt natolik oslovil veřejnost, že příchozí zaplnili dvě přednáškové místnosti do posledního místa. Na figuríně, ale také živé figurantce si mohli vyzkoušet stabilizaci raněného, nebo masáž srdce. Studenti ale přednesli například i základní pravidla při poskytování první pomoci při uštknutí jedovatými živočichy, popálení nebo otravě.

Pokračování

Tomáš Sachr, 10. března 2005


Slunná Anglie za okny University of Sussex

University of Sussex je velmi dobře fungujícím organismem. Celý studijní život je v Brightonu soustředěn do univerzitního kampusu na předměstí. V průběhu pobytu v hlavním městě anglické riviéry jsem přišla na to, že Anglie je opravdu zemí roztodivného počasí, pití čaje nebo hustých trávníků, člověk tu ale také zjistí, že kolorit, který ostrovnímu státu často jako cizinci přisuzujeme, vůbec nemusí být v reálu pravdivý.

Pokračování

Veronika Hankusová, 9. března 2005


Čeští debatéři sesbírali trofeje na Česko-slovenském debatním turnaji v Praze

Pátý ročník Clifford Chance Česko-slovenského akademického mistrovství v debatování, pořádaný Debatním klubem studentů a přátel Univerzity Karlovy (DKUK) ve dnech 4. až 6. března, má své vítěze. Ve slavnostním finále v neděli 6. března se jimi na půdě Právnické fakulty Univerzity Karlovy stali debatéři Jan Libíček a Richard Gracla z DKUK. Trofej za nejlepšího řečníka turnaje si odnesla Irena Zatloukalová z Debatního klubu studentů FSS Masarykovy Univerzity v Brně.

Pokračování

Tomáš Kovařík, 8. března 2005


Praha hostí debatní turnaj

Od 4. do 6. března se Praha stane místem setkání českých a slovenských debatérských špiček z řad vysokoškolských studentů. Členové Debatního klubu studentů a přátel Univerzity Karlovy (DK UK) je pozvali k účasti na Clifford Chance Česko-slovenském akademickém mistrovství v debatování 2005.

Pokračování

Tomáš Kovařík, 6. března 2005


Kurz sebeobrany

První den jsme byli seznámeni s náplní kurzu a byly nám promítnuty prezentace. První se týkala právní stránky sebeobrany, abychom si uvědomili, že pokud nás chce někdo napadnout, můžeme se v rámci nutné obrany bránit. Další prezentace se již týkala stavby těla člověka a zranitelných bodů, na které je možno účinně zaútočit, zároveň jsme však byli informováni o způsobu, jak zraněnému pomoci.

Pokračování

3. března 2005




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.