Výpis článků z archivu za měsíc: Březen 2012


Studentka-vozíčkářka bydlí v nově zřízeném pokoji č. 007

Od letního semestru funguje na kolejích Fakulty tělesné výchovy a sportu UK speciální pokoj pro vozíčkáře. Je samozřejmě bezbariérový a nachází se v přízemí fakultní koleje, která je ve školním areálu v Praze 6 – Veleslavíně. Specialitou pokoje je především sociální zařízení a sprchový kout, který je vybudován s ohledem na specifické potřeby vozíčkářů. Součástí je také praktická zatahovací stěna, která od sebe odděluje pokoj a koupelnu.

Pokračování

28. března 2012


Na studentské konferenci FTVS se soutěžilo o nejlepší příspěvek

Trénink i boj. Vybrousit ze studentů skvělé řečníky, kteří umí jasně a srozumitelně prezentovat výsledky svých výzkumů a dobře a pohotově argumentovat a reagovat na nepříjemné otázky. To je cílem studentské vědecké konference Scientia movens v režii Fakulty tělesné výchovy a sportu UK. Konala se v úterý 27. března a zúčastnilo se jí na šest desítek studentů domácí fakulty a dalších tuzemských i zahraničních vysokých škol.

Pokračování

28. března 2012


Na Albertově se vylíhnul Bert. Přírodovědci si začali vydávat časopis

Nejen v odborných knihách, ale také v novém vlastním časopise – i když zatím jen na internetu – si mohou od začátku března listovat přírodovědci. Pod názvem Bert ho začala vydávat skupina studentů Přírodovědecké fakulty UK.

Pokračování

26. března 2012


Cenu sv. Lukáše získala Kateřina Hausenblasová

Už poosmé udělila katedra výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UK svým studentům výroční cenu, jejíž název je odvozen od patrona malířů a umělců obecně. Ocenění bylo slavnostně předáno při vernisáží přihlášených prací 14. března v pražské Galerii pod radnicí. Výstavu je možné zdarma navštívit až do 2. dubna.

Pokračování

22. března 2012


Studenti práv rekonstruovali proces s letcem Bryksem

V sobotu 25. února byl obžalován válečný letec Royal Air Force Josef Bryks... Závěr festivalu Mene Tekel patří již tradičně rekonstrukci politického procesu, který se odehrává v prostorách Porotní síně Vrchního soudu na pražské Pankráci. Na přípravě a následném veřejném předvedení v rámci netradičního studijního programu Právnické fakulty UK již čtvrtým rokem participují prof. JUDr. Jan Kuklík, studenti Právnické fakulty UK a ředitel projektu Mene Tekel Mgr. Jan Řeřicha.

Pokračování

21. března 2012


Bojovka v ulicích Prahy pobaví studenty práv i akademiky

Mapu, dobrou obuv, fotoaparát a hlavně otevřenou hlavu. To všechno budou potřebovat soutěžící při Juristické bojovce. Hře, kterou pro studenty Právnické fakulty a jejich kamarády připravil spolek Juristi za podpory katedry právních dějin PF UK. Soutěž, jež bude zkoušet vědomosti, ale třeba i orientační smysl účastníků, se uskuteční v pátek 30. března.

Pokračování

19. března 2012


Naučte se efektivně vyhledávat v elektronických zdrojích

Ať studujete kterýkoliv obor, musíte zpracovávat seminární a diplomové práce a k tomu potřebujete přečíst spoustu knížek i odborných článků. Pokud víte, jak se k nim rychle dostat, máte téměř vyhráno. Návod vám přinese praktický seminář Efektivní rešerše v databázích, e-časopisech a e-knihách, který je zdarma přístupný pro všechny zájemce ve středu 21. března od 17.10 v rámci Dne vědy FF UK.

Pokračování

13. března 2012


Borci Univerzity Karlovy rozstříleli VŠE 5:1 ve finále Hokejové bitvy

Historicky první Hokejovou bitvu pražských univerzit vyhráli ve středu 7. března večer hráči Univerzity Karlovy. Tým studentů Vysoké školy ekonomické porazili vysoko 5:1. Náskok drželi zástupci nejstarší tuzemské univerzity hned od první třetiny zápasu.

Pokračování

8. března 2012


Pokud člověku vybraný obor nevyhovuje, je dobré ho promyšleně změnit

Dnes už je o přihláškách na většinu vysokých škol i na většinu oborů rozhodnuto. Tím však přemýšlení o volbě školy neskončilo. Mnozí studenti si dali přihlášky na víc škol, na víc studijních oborů, někdy i hodně různorodých, a tak dál přemýšlejí o tom, co by pro ně bylo nejvhodnější. Okolností, které uchazeči zvažují při výběru školy a oboru, je mnoho. Pokusím se je letmo připomenout.

Pokračování

7. března 2012


Koučink: Rozhovor, který vám může změnit život

Máte pocit, že byste toho mohli zvládnout více? Chcete se připravovat efektivněji? Pokud byste byli zaměstnáni v renomované firmě, mohli byste v takovém případě spolupracovat s koučem. Stejnou službu teď studentům bezplatně nabízí Informačně-poradenské centrum UK.

Pokračování

6. března 2012


UK, nebo VŠE? Finále hokejové bitvy se blíží

Do finálového hokejového zápasu o Pohár primátora zbývají hodiny. Ve středu 7. března čeká na tým hokejistů UK těžký soupeř, výběr VŠE. V podzimním semifinále historicky prvního souboje pražských univerzit si hokejisté UK zajistili postup vysokou porážkou ČVUT. Tým VŠE ovšem dokázal do branky protivníka nastřílet vyšší počet branek.

Pokračování

5. března 2012


Studenti vyprávějí biblické příběhy netradičně

Vyhnání z ráje jako Evin otevřený dopis nebo příběh potopy světa zpracovaný jako Noemovy zápisky v lodním deníku. Tak vypadají Biblické příběhy očima studentů dějin umění a teologie, což je i název internetové publikace, kterou pod vedením doc. PhDr. Mireji Ryškové, Th.D., z katedry biblických věd Katolické teologické fakulty sestavili její studenti.

Pokračování

5. března 2012


Rektor UK předal Bolzanovu cenu za mimořádně objevné práce

Letos v pořadí poosmnácté předal rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., úspěšným studentům prestižní cenu v kategorii společenskovědní včetně teologických oborů, v kategorii přírodovědné a lékařské. Slavnostní akt proběhl 1. března v historických prostorách Karolina.

Pokračování

1. března 2012


Dobeš odpískal školné, studentům to nestačí

Hned den po studentských bouřích Josef Dobeš ohlásil, že boj o školné vzdává, vrátil se ale k ná vrhu takz vaného zápisného. S tím už dříve přišla Karlova univerzita. Vysoko školáci by tak platili při zápisu do studia a na začátku každého semestru, přičemž o částce se bude ještě jednat. Prozatím se mluví o 2 000 korunách za semestr.

Pokračování

1. března 2012


„Dobeše do koše!“ křičeli studenti

Nespokojení vysokoškoláci se včera sešli na pražském Palachově náměstí, aby následným pochodem k Úřadu vlády protestovali proti chystaným reformám vysokých škol. Studentské shromážnění, které podle některých odhadů čítalo až 10 tisíc účastníků, bylo největší od sametové revoluce.

Pokračování

1. března 2012


Noc univerzit – „sametově“ proti reformám

Centrem úterní pražské Noci univerzit se stala Filozofická fakulta Karlovy univerzity. Stovky příchozíchzaplnily její prostory a využily nabídku tematických večerních přednášek, divadel probíhajících na chodbách nebo koncertů. „Přišla jsem, abych vyjádřila svůj nesouhlas se školskou reformou a podpořila tak snahy o její zastavení. Taková forma protestu je mi bližší, než agresivnější projevy,“ sdělila studentka právnické fakulty Monika Kramářová.

Pokračování

1. března 2012




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.