Výpis článků z archivu za měsíc: Duben 2011


Naučte se využívat vnitřní řeč ve svůj prospěch

Vždy, když o něčem přemýšlíme, když věnujeme něčemu naši pozornost, používáme vnitřní řeč, jakousi samomluvu. Práce s vnitřní řečí patří mezi základní psychologické dovednosti sportovce. Pokud s ní umíme pracovat, může nám pomoci udržet koncentraci, zvýšit sebevědomí, udržet úsilí či překonat nepříjemné pocity.

Pokračování

29. dubna 2011


„Až někdo řekne KRLEŠ - tak začnem´.“ O FHS FESTu

S hláškou čekající na pokyn organizátorů jarního FHS FESTu rozbalila večer pořádným rockovým nářezem písecká kapela Inspiro. Jarní festival studentů Fakulty humanitních studií UK odstartoval po osmé hodině večerní v žižkovském Klubu XT3 28. dubna 2011.

Pokračování

29. dubna 2011


Kurz pro lyžování zdravotně postižených byl bohatý na zážitky ve všech ohledech

Když jsem se v září přihlásila na kurz lyžování pro zdravotně postižené, neměla jsem ponětí, že to bude kurz, který se bude svými dojmy natolik vyjímat ze všech kurzů, kterých jsem se v rámci studia FTVS zúčastnila.

Pokračování

27. dubna 2011


Tým Právnické fakulty: hlavní je profesionální příprava

Každý den to samé. Den co den mě budík probouzí stejnou písní 5:30. „Eye of the Tiger“ pro lepší motivaci. Oči ještě zalepené, ale tělo moc dobře ví, kudy jít. Studená sprcha, rychlé vyčištění chrupu a už v 5:45 se do mého bytu dobývá kamarád Jarda, absolvent Fakulty tělesné výchovy se zkušenostmi s trénováním vrcholových sportovců. „Tak dělej!“, poví s lehce diktátorským přízvukem.

Pokračování

27. dubna 2011


Religionistiku nelze mínit jenom smrtelně vážně

Jeden z nejmladších studentských spolků vznikl na sklonku loňského roku při Ústavu filosofie a religionistiky na FF UK. Za sebou má už ale několik zajímavých akcí, a tak jsme požádali jeho zástupce, aby nám spolek trochu blíže představili.

Pokračování

27. dubna 2011


UK nabízí nadaným studentům finančně dostupné ubytování u Karlova náměstí

Asi málokterý student ví, že existuje možnost bydlet v centru města, asi dvě minuty chůze od Karlova náměstí a přitom za finančně výhodných podmínek. Jak je to v dnešní době vůbec možné? Nadace „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“ vyhradila pro Univerzitu Karlovu v Praze 60 míst na Hlávkově koleji. Cena ubytování je snížena nadačním příspěvkem, takže za pokoj platíte přibližně stejnou sumu jako na kolejích, které se nacházejí na okrajích města.

Pokračování

27. dubna 2011


Kateřina Schlöglová: "Ložisková geologie ještě neřekla své poslední slovo."

„A jak vás poznám?“, zeptala jsem se Kateřiny Schlöglové, studentky geologie Přírodovědecké fakulty UK a hlavní organizátorky konference Mineral resources for the society, na kterou jsem se chtěla přijít podívat. „Jistě nepřehlédnete geoložku v lodičkách, působí poněkud nezvyklým až křehkým dojmem v porovnání s její běžnou obuví - pohorkami.“ „Typická obuv pro geologa, co také jiného čekat,“ řekla jsem si. Neobvyklé poznávací znamení nás bezpečně svedlo dohromady a tak jsme mohly hovořit v prostorách sbírky minerálů, šutrů tak nádherných, až zrak přechází.

Pokračování

26. dubna 2011


Tým Pravnické fakulty: zbývá méně než tři týdny!

Do Univerzitního maratonu zbývají necelé tři týdny. Někteří studenti z Univerzity Karlovy si tento fakt uvědomují více než ti ostatní. Jedná se zejména o studenty, kteří se rozhodli reprezentovat UK na tomto běžeckém závodě. Mezi ně patří i tým mladých právníků, na které jsme upozornili již v předchozím článku.

Pokračování

21. dubna 2011


Tým Právnické fakulty reprezentuje UK na Univerzitním maratónu

Podařilo se vám sestavit tým a neúnavně trénujete na Univerzitní maratón? Chcete úspěšně reprezentovat Univerzitu Karlovu a studentům z ostatních škol UKázat záda? Nejste v tom sami! Tým odvážných studentů z Právnické fakulty se chystá zvítězit! Michal Božek, Tomáš Fabian, Vojtěch Liberda a Tomáš Matějičný poběží Univerzitní maratón již podruhé. Mladí právníci, převážně studenti posledních ročníků, se nám představili netradiční formou. Jako kamarádi, kteří spolu „vydrželi“ od samého počátku studia na PF, si vyzkoušeli, jestli se navzájem znají tak, jak tvrdí.

Pokračování

19. dubna 2011


Mineral Resources for the Society. Skončila 1. mezinárodní konference studentů geologie

Prohlídkou historických hornických štol v Příbrami a Jáchymově končí čtyřdenní konference mladých geologů „Mineral resources for the society,“ kterou pod patronátem Přírodovědecké fakulty UK od 16. do 19. dubna 2011 uspořádala studentská skupina SGA Student Chapter Prague. Účastní se jí 40 především zahraničních studentů z Finska, Německa, Slovenska, Polska, Turecka i Ruska a dalších 15 českých studentů.

Pokračování

19. dubna 2011


Rektorský sportovní den - tradiční sportovní svátek UK se uskuteční 18. 5. 2011

Garantem letošního Rektorského sportovního dne je Ústav tělesné výchovy 2. a 3. lékařské fakulty UK. Jak už z názvu našeho ústavu je patrné, zařadili jsme do programu aktivity se zdravotními aspekty. Přidali jsme populární Nordic walking, jehož lekce budou koncipovány jako úvodní seznámení s problematikou chůze s holemi. Myslíme si, že tato disciplína je velmi vhodná zvláště pro zaměstnance. Jako druhou disciplínu se zdravotními hledisky, zařazujeme Slack line, která vám umožní nejen „veselé“ zážitky, ale i ukáže jaká je vaše rovnováha.

Pokračování

19. dubna 2011


Možná uspějete právě vy. IPC UK uspořádalo seminář o studiu v USA

Na třicet studentů se 18. dubna 2011 sešlo v Zelené posluchárně v budově Filozofické fakulty UK v Celetné ulici, aby se zúčastnilo semináře o možnostech studia ve Spojených státech. Seminář pořádalo Informačně-poradenské centrum UK.

Pokračování

19. dubna 2011


Tělo získává energii nejen ze sacharidů

U všech vytrvalostních disciplín, ke kterým patří i maratón, musí být vždy věnována dostatečná pozornost energetické složce výkonu. Každý lidský pohyb včetně běhu vyžaduje energii, jež musí být získávána z toho, co sníte v období před zátěží anebo z toho, co konzumujete v průběhu zátěže. To je poměrně jasné, složitější je však otázka, odkud, případně z jaké živiny plyne tato energetická úhrada a jakým způsobem lze optimalizovat příjem živin, abychom dosáhli co nejlepšího výkonu.

Pokračování

15. dubna 2011


Co si dát před vytrvalostním výkonem?

U všech vytrvalostních disciplín, ke kterým patří i maratón, musí být vždy věnována dostatečná pozornost energetické složce výkonu. Každý lidský pohyb včetně běhu vyžaduje energii, jež musí být získávána z toho, co sníte v období před zátěží anebo z toho, co konzumujete v průběhu zátěže. To je poměrně jasné, složitější je však otázka, odkud, případně z jaké živiny plyne tato energetická úhrada a jakým způsobem lze optimalizovat příjem živin, abychom dosáhli co nejlepšího výkonu.

Pokračování

15. dubna 2011


Studenti zatančí na aktuální téma ze života společnosti

Přehlídka pohybových skladeb, která probíhá 14. dubna, je prezentací tvůrčí práce studentů 3. ročníku bakalářského studia a 2. ročníku následného magisterského studia oboru tělesná výchova a sport na FTVS UK. Forma pohybové skladby je výstupem předmětů didaktiky gymnastiky, výsledkem projektového vyučování.

Pokračování

14. dubna 2011


V disertaci se věnuje rituální hudbě. Nečekal však, že v Číně se do země už téměř nepohřbívá

Jan Chmelarčík získal magisterský titul v oboru sinologie, nyní studuje doktorský program v Ústavu hudební vědy, v rámci nějž se zaměřuje na rituální hudbu v jihozápadním Shandongu. Čínské hudbě se sám věnuje i aktivně – jako jeden z mála Čechu ovládá hru na 21strunnou citeru zheng, s bývalými spolužáky pak vystupuje v rámci uskupení Kungpao China Rock Revival Band.

Pokračování

13. dubna 2011


Projekt Absolvent pomáhá studentům rozvíjet užitečné praktické i teoretické dovednosti

Od začátku dubna probíhá na Univerzitě Karlově v Praze program přednášek a kurzů v rámci projektu Absolvent. Tento projekt je již tradiční akcí, poprvé byl na univerzitě pořádán v roce 1998. Jeho cílem je co nejlépe připravit na vstup do pracovního procesu studenty, kteří svojí účastí mohou získat řadu odborných znalostí a dovedností a také praktické informace z prostředí trhu práce. Kromě dubnového cyklu přednášek a kurzů, je studentům také trvale k dispozici portál Absolvent a další formou pomoci je profesní poradna Informačně-poradenského centra UK.

Pokračování

13. dubna 2011


Krize v týmu? Nebojte se problémy řešit včas!

Běhání je individuální sport. Když dojde na závod, jediný, na koho se můžete spolehnout, jste vy sami. Překonáváte své vlastní rekordy, motivujete se k lepšímu výkonu. V případě krize se spoléháte na vnitřní disciplínu, z neúspěchu neviníte ostatní. Taková pravidla se vám určitě osvědčí při velkém pražském maratonu. Univerzitní maraton je však štafetový závod, v němž hlavní roli hraje týmová soudržnost. Její narušení tak může vašemu týmu přinést nežádoucí výsledky – bez ohledu na to, jaký výkon jste podali sami za sebe.

Pokračování

12. dubna 2011


Bůh ano, církev ne? ETF a PedF UK zahájily mezinárodní konferenci mladých teologů

Víra bez církve? Nezávazný postoj k bohu v post-komunistických Čechách a postmoderní Evropě? Těmto a dalším důležitým otázkám, které do vztahu člověka k víře, náboženským společnostem a duchovním hodnotám vnášejí rozpory moderní doby, věnuje svou pozornost týdenní mezinárodní studentská konference International Student Trust Study Visit. Hostiteli a spolupořadateli konference jsou vedle této mezinárodní organizace studentů teologie, jejímž sídlem a centrálou je Roehampton University London, Evangelická teologická fakulta a Pedagogická fakulta UK.

Pokračování

12. dubna 2011


Absolvent: Pojďte se naučit něco navíc!

Nastartujte úspěšně vaší profesní kariéru s Univerzitou Karlovou. UK pro vás připravila tradiční sérii přednášek, seminářů a kurzů Absolvent. Naučte se prezentovat, vyjednávat a připravte se na přijímací pohovor. Je pro vás připraveno celkem 10 přednášek a seminářů, 3 dvoudenní kurzy a 1 jednodenní kurz.

Pokračování

7. dubna 2011


Týmový duch – nejdůležitější člen vaší štafety!

Ptáte se, proč je fungování týmu a jeho soudržnost pro výkon v závodě důležité? A jak vůbec soudržnost týmu souvisí s Univerzitním maratonem, resp. štafetou? Možná se vám zdá, že štafeta není o spolupráci, ale opak je pravdou. Vždyť výsledek závodu je závislý na výkonech všech členů štafety! Když první běžec přepálí tempo a nebude schopen dokončit svůj úsek, ovlivní to přeci výkony dalších třech běžců…

Pokračování

5. dubna 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.