Výpis článků z archivu za měsíc: Duben 2014


Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK otevřelo Vltavu

Příznivé počasí umožnilo už v polovině dubna oprášit kanoe a oplachtěný katamarán a vyrazit na vodu. Tradiční jarní akci odemykání Vltavy se v podolské loděnici Regata účastnilo 35 zdravotně postižených, doprovodů a trasérů nejen z Univerzity Karlovy.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 29. dubna 2014


Studentský život není jen o soustavné konzumaci. Majáles vás o tom přesvědčí!

Že studentský život není jen o soustavné konzumaci akcí určených k přímé spotřebě? Právě to se snaží ukázat organizátoři Studentského majálesu. Připravují festival, jehož cílem je prezentovat autentickou studentskou kulturu a demonstrovat, že studenti jsou sebevědomou a aktivní součástí společnosti. V jejich konání je podpořily i takové osobnosti jako Jakub Železný, Marek Eben nebo Meda Mládková. „Mám pocit, že by dnešní studenti mohli být aktivnější. Chtěla bych je v tom povzbudit,“ řekla mecenáška ve svém rozhovoru pro Studentský majáles.

Pokračování

Aneta Martínková, 29. dubna 2014


Univerzita Karlova je líhní mladých talentovaných básníků

Poslechnout si na vlastní uši tři mladé talentované básníky, kteří jsou nositeli nominací v prestižních literárních soutěžích Magnesia Litera a Cena Jiřího Ortena, mohli zájemci 22. dubna na dvoře Pedagogické fakulty UK. Za zmínku jistě stojí, že všichni jsou nebo nedávno byli studenty Univerzity Karlovy.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 24. dubna 2014


S Parkinsonem do bazénu. Svaly pracují ve vodě jinak než u zdravých lidí

Pravidelný pohyb je pro lidi, kteří trpí Parkinsonovou nemocí, velmi důležitý. Pomáhá jim prodlužovat funkčnost pohybového aparátu, jejž choroba napadá. Některá rehabilitační centra nabízejí jako součást péče o nemocné i cvičení ve vodě. Výsledky výzkumu fyzioterapeutky Mgr. Kateřiny Kotalíkové z FTVS UK však pozitivní vliv vodního prostředí na rehabilitaci parkinsoniků neprokázaly.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 23. dubna 2014


Studenti sledují proměny modernity na příkladu zoologických zahrad

Proč chodíte do zoologické zahrady? S odpovědí „rádi se díváme na zvířata“, se studenti antropologie setkávají často. V rámci kurzu, který vede dvojice vědců z UK Karolína Pauknerová, Ph.D., a Mgr. Marco Stella, se studující zaměřují na fenomén zoologických zahrad a jejich funkci ve společnosti.

Pokračování

Helena Zdráhalová, 15. dubna 2014


Studenti se zájmem o přírodní vědy a techniku se zabaví v Talnetu

Program Talnet už 10 let připravuje ve spolupráci s vybranými fakultami UK kurzy a akce pro mladé talenty. Studenti středních, ale i základních škol, kteří se chtějí setkávat s přírodními vědami a technikou na vyšší či hlubší úrovni než ve škole, tak už nemusí čekat, až dorostou do vysokoškolského věku. V nabídce najdete on-line kurzy, exkurze i velkou letní expedici. 

Pokračování

Lucie Kettnerová, 11. dubna 2014


Tereza Kmochová vyhrává každou disciplínu, do níž nastoupí

Přišla a zvítězila. Tereza Kmochová, studentka oboru Molekulární biologie a biochemie organismů PřF UK, se stala nejlepší hendikepovanou sportovkyní ČR. Na Mistrovství světa neslyšících alpských lyžařů v německém Nesselwangu získala pět zlatých medailí a vyhrála každou disciplínu, do níž nastoupila.

Pokračování

11. dubna 2014


Tým UK vyhrál první ročník Evropské univerzitní hokejové ligy

Hokejisté Univerzit Karlovy přehráli ve čtvrtek 10. dubna ve druhém finálovém zápase tým bratislavské Panevropské vysoké školy (PanEuropa Kings). Finálovou sérii ovládli poměrem 2:0 a stávají se tak historicky prvními vítězi Evropské univerzitní hokejové ligy (EUHL).

Pokračování

Martin Augustin; red., 11. dubna 2014


Studenti historie z celé republiky si dali schůzku v Praze

Ve dnech 4.–6. dubna proběhlo na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy první setkání studentských historických spolků České republiky. Na víkendovou akci dorazilo jedenáct delegací z devíti univerzitních měst, záštitu nad ní převzala děkanka FF UK doc. Mirjam Friedová společně s řediteli ústavů zajišťujících na FF UK výuku historie.

Pokračování

Miloš Bělohlávek, 9. dubna 2014


Studenti pro studenty aneb Studentský Majáles

Neváhejte využít možnost, jak proniknout o kousek blíž do studentského světa a života! Studentský Majáles je multižánrová oslava, na které se setkají studenti z různých pražských vysokých škol a mohou se navzájem seznámit se svými zájmy, aktivitami a tvorbou.

Pokračování

Petra Štemproková, Fakulta sociálních věd , 8. dubna 2014


Filozofická fakulta hostí konferenci mladých lingvistů

Studenti studentům. Tak by se dal nazvat princip konference Lingvistika Praha 2014, která začíná už ve čtvrtek 10. dubna. Odborné setkání pořádá šestice mladých lingvistů, kteří jsou svým studiem a prací spojeni s Filozofickou fakultou UK či s Ústavem pro jazyk český AV ČR.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 7. dubna 2014




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.