Výpis článků z archivu za měsíc: Květen 2011


Martina Hupková: Hrozby a rizika a trvale udržitelný rozvoj jsou průsečíky fyzické a sociální geografie

RNDr. Martina Hupková z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy stála u zrození myšlenky pořádání studentské geografické konference New Wave v roce 2009. Nejdříve možná náhlá myšlenka vyústila v tradiční setkávání mladých geografů. Že by nová vlna? Protože jsme se s Martinou seznámily již v prvním ročníku bakalářského studia, bude rozhovor neformální.

Pokračování

31. května 2011


NEW WAVE 3. O studentské konferenci mladých geografů

Studentská konference New Wave se letos na Albertově konala již třetím rokem. Tradice tohoto neformálního setkávání mladých geografů začala v roce 2009, a organizátoři věří, že se za tuto dobu její pozice mezi českými geografickými juniorskými konferencemi pevně ukotvila.

Pokračování

30. května 2011


1. Mezinárodní akademické hasičské hry. Studenti UK získali bronz

Dne 4. 5. 2011 se v Ostravě konaly 1. Mezinárodní akademické hasičské hry. Tuto soutěž pořádala Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska pod záštitou náměstka primátora města Ostravy v areálu Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Ostravě - Porubě.

Pokračování

27. května 2011


Rektorský den - aneb dobývání Kokořína pod praporem WikiSkript

Středu 18.5.2011 jste mohli strávit různě. Ale pokud jste si chtěli opravdu provětrat hlavu mohli jste vyrazit s WikiSkripty na Kokořín. Jak praví klasik (při dobývání severního pólu) "Když to srovnám třeba s tím výletem na Kokořín ..." .

Pokračování

25. května 2011


Rektorský sportovní den proběhl také v podolské loděnici

Dne 18. 5. se uskutečnilo v loděnici Regata v rámci tradičního Rektorského sportovního dne setkání zdravotně postižených, studentů, učitelů a absolventů UK.

Pokračování

24. května 2011


České míchačky jako téma disertační práce? Proč ne

S Alexandrem Guhou jste se mohli potkat na Majálesu, Pavlači či Okultění. Někde zpíval, jinde hrál divadlo nebo třeba představoval fenomén českých míchaných nápojů. Tomuto tématu se mimochodem věnuje dlouhodobě, a to z odborného hlediska. Vybral si ho i jako téma pro svou disertační práci na katedře kulturologie FF UK.

Pokračování

24. května 2011


Rektorský sportovní den

Prohlédněte si, jak se ve sportovním klání letošního Rektorského sportovního dne umístili jednotliví soutěžící, v jakých disciplínách a z jakých fakult. Rektorský sportovní den se uskutečnil 18. května a jeho garantem byl Ústav tělesné výchovy 2. a 3. lékařské fakulty. Specialitou letošního ročníku byly aktivity se zdravotními aspekty jako například Nordic walking, Slack line, Pilates nebo Power joga. Poprvé se RSD mohli také zúčastnit sportovci z univerzity 3. věku.

Pokračování

19. května 2011


Geolokační služby poprvé využity i pro potřeby Univerzity Karlovy

Tým studentů se v rámci semináře na FF UK rozhodl zvýšit povědomí o geolokačních aplikacích a konkrétně je využít pro lepší navigaci a orientaci na univerzitní půdě. Martina Jindry, který v týmu zastává pozici projektového manažera, jsme se zeptali, jak celý projekt vznikal a jaké je jeho konkrétní využití.

Pokračování

19. května 2011


Životopis HUMRa

„Není lepšího pocitu, než čerstvě vytisknutý, snad ještě teplý a vonný HUMR,“ říká šéfredaktorka Humanitní revue studentů FHS UK An Puobišová. Pocit, který každý člověk novinářský dobře zná. Do čerstvě vyšlechtěné odrůdy HUMRa se mohou čtenáři s chutí zakousnout už šestým rokem, ale jeho tělíčko bývá čerstvé pouze třikrát v každém semestru. Pel mel z minulosti a přítomnosti časopisu představuje následující rozhovor s An.

Pokračování

13. května 2011


Akwaaba znamená „vítejte“

Pavla Krystýnová studuje třetím rokem mediální studia a žurnalistiku na FSV UK. Se svým kamarádem založila občanské sdružení Akwaaba, které se snaží získávat finanční prostředky pro dětské komunitní centrum United Hearts v Ghaně. Když zjistila, že dětem ze sirotčince v městečku Bawjiase hrozí, že zůstanou bez přístřeší, zapojila všechny své přátele a známé a podařilo se jí získat peníze na stavbu nového domova pro opuštěné děti.

Pokračování

12. května 2011


Znovu hrdý Všehrd. Začátky 143leté historie Spolku českých právníků Všehrd se psaly v hostinci U Fáfů

Šestého května uplynulo již 143 let od založení Spolku českých právníků Všehrd. Je nejstarším českým právnickým spolkem a jedním z nejstarších českých spolků vůbec. V následujících řádcích se budete moci seznámit jak s jeho bohatou historií, tak i se současným děním ve spolku a s nově vznikajícím klubem absolventů „alumni“.

Pokračování

11. května 2011


Štafety UK bodují v Univerzitním maratonu

Tým studentů FTVS „Srdcaři“ doběhl ve štafetovém závodě Univerzitního maratonu za kolegy z Maďarska a ČVUT. Probojoval se v konkurenci 41 přihlášených akademických štafet na třetí místo stupňů vítězů. 

Pokračování

10. května 2011


Majáles! Přinášíme druhou fotoreportáž

„Předávám ti vládu nad hlavním městem Prahou, spravuj jej se zodpovědností a láskou, ať žije král,“ řekl Pražský primátor Bohuslav Svoboda a vložil novému studentskému vládci z VŠE symbolický klíč od města do rukou. Král bude vládnout až do příštího Majálesu. Více naše fotoreportáž.

Pokračování

9. května 2011


Běh o pohár rektora Univerzity Karlovy - fotoreportáž

Kdo zvítězil v prvním ročníku Běhu o pohár rektora Univerzity Karlovy, se dozvíte až v úterý 10. května.  Ale již nyní se můžete podívat, jak vypadali naši zástupci na startu a trati. Držte palce, ať naše štafety ve velké konkurenci univerzitního maratonu uspějí.

Pokračování

9. května 2011


Univerzitní maraton – byli jsme u toho!

Přicházíme časně ráno na Staroměstské náměstí, abychom se prodrali davy běžců, kteří si ve stínu Týnského chrámu opatrně protahují své (ještě nenamožené) svaly. U startovní rovinky se setkáváme s Tomášem Fabianem, členem štafety Právnické fakulty, jejíž přípravu jsme začali sledovat již několik týdnů před samotným závodem.

Pokračování

9. května 2011


Začal Majáles! Přinášíme první fotoreportáž!

Pražský Majáles 2011 začal dnes za slunečného počasí představením kandidátů na Krále a zpěvem studentské hymny Gaudeamus Igitur. Univerzitu Karlovu zastupoval Don Juan 69 doprovázen skupinou příznivců v univerzitní červené barvě. Za hlasité podpory svého kandidáta se studenti vydali Revoluční ulicí dál po trase průvodu.

Pokračování

6. května 2011


Jak zvládat předstartovní stavy

Extrémní předstartovní stavy, apatie na jedné a předstartovní horečka na straně druhé, je potřeba regulovat. Oba tyto stavy mohou totiž narušovat zaměření pozornosti, vyvolávat nežádoucí myšlenky či zvyšovat napětí ve svalech, což může vést následně ke špatné koordinaci pohybů a tím pádem i k chybě během výkonu.

Pokračování

5. května 2011


Hudba, divadlo, talkshow či pravé české míchačky. To byla Pavlač 2011

Multižánrový festival studentů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Pavlač přivítal 4. května v budově Hollaru návštěvníky už popatnácté. Venkovní a vnitřní prostory sídla fakulty na Smetanově nábřeží patřily hudbě, divadlu, občerstvení a hlavně setkávání studentů napříč instituty.

Pokračování

5. května 2011


Sedět vedle dálnice zdravější než kouřit vodní dýmku?

Většina studentů UK netuší, že kouření vodní dýmky je škodlivější, než kouření cigaret, potvrdil to výzkum mediků čtvrtého ročníku 1. lékařské fakulty UK. Dvě třetiny z téměř sedmi set respondentů prokázaly alarmující neznalost a považují kouření dýmky za bezpečnější nebo stejně škodlivou variantu jako je kouření cigaret.

Pokračování

4. května 2011


Dvůr v Celetné ulici opět ovládlo Okultění

V pátek 29. 4. se po druhé hodině odpolední opět rozezněla stage postavená na dvoře obemknutém budovami Univerzity Karlovy. Konalo se tu tradiční Okultění, akce pořádaná studenty katedry kulturologie FF UK. Nechyběly tradiční workshopy a ochutnávky, letošní novinkou byl stánek Záchranné stanice pro odchycená a opuštěná zvířata Lary, kam bylo možné donést krmivo nebo si domluvit jinou formu spolupráce.

Pokračování

2. května 2011




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.