Výpis článků z archivu za měsíc: Květen 2013


Středoškolští studenti prohlubují svůj zájem o humanitní vědy na Filozofické fakultě UK

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze druhým rokem umožňuje talentovaným středoškolským studentům zapojit se do vědecko-výzkumné činnosti v oblasti humanitních věd. Uzávěrka přihlášek na odborné stáže 24 hodin s FF UK a prázdninový kurz Léto s FF UK 2013 je 11. června 2013.

Pokračování

FF UK, 31. května 2013


Je to výborné cvičení dovedností, říkají studenti, kteří uspěli v mezinárodní soutěži

Na bronzovou příčku v mezinárodní soutěži Central and East European Moot Court Competition dosáhla čtveřice studentů Právnické fakulty UK. Před porotou složenou z právníků proslulých evropských institucí si studenti v simulovaném soudním procesu vyzkoušeli své budoucí povolání. Finále soutěže se konalo 26. až 29. dubna v Brně.

Pokračování

Helena Stinglová, 27. května 2013


Studentky si na cestu do Mongolska vydělávají prodejem svých obrazů

Až do 1. června trvá v pražské kavárně Velryba výstava obrazů, jejichž prodejem si chtějí tři studentky Univerzity Karlovy vydělat na cestu do Mongolska, kde plánují pod vedením malířky Nadii Verner znovu tvořit. Všechny obrazy vznikly během výpravy do sibiřské tajgy, kam podnikly dívky cestu za inspirací vloni.

Pokračování

Lucie Kettnerová, 24. května 2013


Doktorandi trestněprávní sekce se utkali v soutěži Studentské vědecké a odborné činnosti

Již třetí ročník trestněprávní sekce doktorského studia soutěže Studentské vědecké a odborné činnosti se konal 13. května na Právnické fakultě UK.

Pokračování

JUDr. Jiří Krupička, Ph.D., 23. května 2013


Pražské vysoké školy hledají svého Tigera Woodse. Chystá se golfový souboj

Podpořte Univerzitu Karlovu v golfovém turnaji pražských vysokých škol! Ten, kdo by chtěl poměřit své hráčské kvality s ostatními studenty, se může až do 20. května přihlásit na Golfový Souboj Vysokých Škol. Ti nejlepší hráči a hráčky jednotlivých škol se pak utkají ve finále 18. června na hřišti v Hodkovičkách. A kdo golf nehraje, může přijít své alma mater a spolužákům alespoň fandit.

Pokračování

Helena Stinglová, 15. května 2013


Předzvěst Primátorek. Studenti poměřili své síly na veslařském trenažéru

Už za tři týdny se Vltava v Praze promění v závodní kanál. Ve dnech 7. až 9. června se totiž bude konat jubilejní stý ročník legendárního veslařského klání Primátorky. O univerzitní titul budou mezi sebou soutěžit i vysokoškolské osmiveslice. Své reprezentanty na závod vyšle také Univerzita Karlova. Už nyní si mohli studenti, kteří přišli v pondělí a v úterý 13. a 14. května do areálu UK na Veleslavíně, vyzkoušet své síly na veslařském trenažéru.

Pokračování

Helena Stinglová, 14. května 2013


Na konci závodu člověka hřeje pocit, že to zvládl, líčí zážitky z maratonu běžkyně

Palčivé slunce a velké horko. To byly největší nepřátelé běžců, kteří se přihlásili na pražský maraton, jenž se konal o uplynulém víkendu. Mezi devět a půl tisíci závodníků byli i studenti Univerzity Karlovy zapsaní ve štafetách čtveřic v závodě Univerzitní maraton – běh o pohár rektora UK.

Pokračování

Helena Stinglová, 13. května 2013


Memorix anatomie se ocitl ve světle ramp

Na pódiu se objevil kostlivec. Rektor a děkan 2. lékařské fakulty ve sterilních zástěrách se chopili skalpelu a peánů a dali se před zraky zaplněného divadla ABC do práce. Postupně odstraňovali vrstvu za vrstvou a dostávali se do hrudního koše ležícího. Po chvilce napětí se společný zásah podařil. Před zraky publika se 28. dubna objevila kniha čítající 600 stran a 1500 obrázků. Nová učebnice Memorix anatomie má úspěch, od jejího netradičního křtu se za prvních deset dnů prodalo 500 výtisků.

Pokračování

13. května 2013


Chceme vidět na vlastní oči keňské sportovce, těší se na maraton běžkyně

Ghost Cats, tak si říká čtveřice dívek, která se přihlásila na Univerzitní maraton – běh o pohár rektora UK. Veronika Klečková a Tereza Loskotová z Přírodovědecké fakulty UK, čerstvá absolventka Fakulty sociálních věd UK Olga Clark a studentka Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Lucie Štaudová se společně zapsaly na běžeckou štafetu, aby na vlastní kůži zažily výjimečnou atmosféru pražského maratonu.

Pokračování

Helena Stinglová, 9. května 2013


Studentky práv chodí trénovat na Univerzitní maraton do obory Hvězda

Zanedlouho z nich budou právničky. Příští víkend se však promění v rychlonohé atletky. Čtveřice studentek Právnické fakulty UK bude reprezentovat barvy školy na Univerzitním maratonu v běhu o pohár rektora UK. Závod vysokoškolských štafet začíná v neděli 12. května ráno na pražském Staroměstském náměstí.

Pokračování

Helena Stinglová, 3. května 2013


Zkoumá původ obyvatelstva střední Evropy. Za článek o výzkumu získala cenu Živy

Kdo byli prapředci dnešních Čechů a Slováků? Na tuto otázku hledá odpověď prostřednictvím výzkumu evoluce lidského pohlavního Y chromozomu doktorandka antropologie a genetiky člověka na Přírodovědecké fakultě UK Mgr. Jana Nováčková, která zároveň působí i v Archeologickém ústavu Akademie věd.

Pokračování

Helena Stinglová, 2. května 2013


Robertora krásná skončí s asketickým životem, chce být jako Ginsberg

„Musím svůj asketický životní styl více upravit, abych se více přiblížil Allenu Ginsbergovi. Bude to můj vzor,“ uvedl student Róbert Furiel, právě zvolený král majálesu. Volba prvního krále studentského majálesu v prostorách Karolina byla napínavá a organizátoři museli opakovat měření podpory kandidátů. Ze souboje nakonec vzešel král_ovna Robertora, kterého korunoval prorektor pro vnější vztahy UK doc. Michal Šobr.

Pokračování

Petra Köpplová, 2. května 2013




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.