Výpis článků z archivu za měsíc: Červen 2004


Psychologická poradna léčí předsudky

K návštěvě psychologa jsem původně přistupoval s určitou dávkou skepse a za normálních okolností bych se k ní neodhodlal. Mé předsudky mi zpětně přijdou k smíchu. Vzpomínám na to, co řekla doktorka Junková, se kterou jsem o svých problémech hovořil: „S naprostou samozřejmostí chodí lidé s rýmou k lékaři, psychologa ale většinou nevyhledají ani při závažných psychických problémech." Co můžete od sezení u studentského psychologa očekávat?

Pokračování

Tomáš Sachr, 25. června 2004


Jak najít brigádu podle svých představ

Chtějí si vydělat na výlet do zahraničí, na nákup nějaké vysněné věci nebo si prostě chtějí přilepšit ke kapesnému od rodičů. Vedle ekonomické motivace shánějí mladí lidé takové brigády, které by je prostě bavily. Až na třetím místě je motivace získat praxi pro budoucí zaměstnání.

Pokračování

Hana Kadečková, 23. června 2004


Interview s Ondřejem Neffem

"Měl jsem být zpravodaj v Paříži a Londýně. Žil bych na střídačku v Paříži a Londýně a nebylo by co řešit. Možná, že bych něco napsal, nějaké fejetony nebo tak. Nebyl bych ale žádný spisovatel..," říká novinář a prozaik Ondřej Neff

Pokračování

Tomáš Sachr, 23. června 2004


Letní brigáda - nejčastěji za 50 na hodinu

Studenti si mohou vydělat až 4120 korun za měsíc bez placení daní

Kdo se rozhodne část prázdnin strávit prací, má naději získat zkušenosti i peníze, měl by však počítat s tím, že ani jedno není zadarmo. Někoho překvapí vstávání ve čtyři hodiny ráno, jiný může mít problém s fyzickou prací a s výdrží po celých dlouhých osm hodin.

Pokračování

Jolana Nováková, Lenka Vichnarová, 22. června 2004


O studentských poradnách a zkouškovém stresu

„Studijní stres může mít na lidskou psychiku vážný dopad, bylo zjištěno, že studenti trpí častějšími problémy, než jejich nestudující vrstevníci,“ říkají Doc. MUDr. Hana Provazníková, CSc. a MUDr. Dagmar Schneidrová, CSc. Dvojitý rozhovor s autorkami internetového projektu antistresové intervence pro studenty VŠ o jejich zkušenostech ze studentské psychologické poradny, zkouškovém stresu a problémech vysokoškoláků.

Pokračování

Tomáš Sachr, 16. června 2004


Jak zvládnout zkoušky

Unést břemeno několika kil potištěných papírů s vědomostmi, které je třeba v průběhu zkouškového období vstřebat, může být pro psychiku vážným problémem. Pod patronátem 3. lékařské fakulty fungují zajímavé internotové stránky, nabízejí řadu užitečných rad, jak se vyrovnat s psychickým tlakem při studiu, ale také jak zefiktivnit učení, nebo docílit lepší koncentrace. Podívejme se alespoň na některé z nich.

Pokračování

Tomáš Sachr, 16. června 2004


Nová galerie? Právnická fakulta

Na fasádě Právnické fakulty visí od 6. června velká červená sedmička. Sedm mladých umělců z pěti zemí proměnilo prostory atria uvnitř budovy v jednu velkou výstavní síň.

Pokračování

Tomáš Sachr, 10. června 2004


Brigáda v cizině - S agenturou nebo na vlastní pěst?

Hitem letošního léta se dle všeho stane Irsko a Velká Británie. Alespoň co se týče studentských brigád v zahraničí. Po zpřístupnění pracovního trhu se na Ostrovy chystá největší množství studentů hledajících přes léto práci v cizině. Některé studentské agentury ještě stále zprostředkování brigád nabízejí, přesto řada mladých lidí za prací vyráží takříkajíc na vlastní pěst. Vyplatí se investovat předem, nebo je rozhodnutí, že hledat práci si budete až na místě, přijatelným rizikem?

Pokračování

Tomáš Sachr, 2. června 2004


Průvodce zásadami ubytování pro studenty budoucích prvních ročníků

Text je určen zejména uchazečům o studium, kteří se letos hlásí na Univerzitu Karlovu, doposud na ní nestudovali a mají zájem o ubytování na koleji. Cílem tohoto článku je usnadnit budoucím studentům univerzity pochopení zásad ubytování a upozornit je na to nejdůležitější.

Pokračování

1. června 2004




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.