Výpis článků z archivu za měsíc: Červen 2012


Talentovaní středoškoláci jsou v létě zváni na Filozofickou fakultu UK

Vzdělávací akce určené pro nadané středoškolské studenty se rozhodla pořádat Filozofická fakulta UK. První z nich proběhne ve dnech 27. až 30. srpna a účastníkům nabídne příležitost seznámit se se základy vědecké práce v humanitních oborech, zjistit, jak pracovat s odbornými informačními zdroji a literaturou, jak psát a prezentovat vědecké práce či jak probíhá hodnocení vědy v České republice. Studentské odborné stáže 24 hodin s FF UK se pak uskuteční od 3. září do 4. prosince.

Pokračování

28. června 2012


Studenti UK získali dvě první ceny Francouzského velvyslanectví

Mladí vědci v oblasti chemie, farmacie, lékařských věd a informatiky včera převzali ceny celostátní soutěže organizované Francouzským velvyslanectvím v Praze. Ocenění jim v prostorách Buquoyského paláce předal osobně Jeho Eminence velvyslanec Francie v České republice Pierre Lévy společně s profesorem Danielem Schermanem, ředitelem sekce chemické a genetické farmakologie a zobrazovacích technik Université Paris V Descartes.

Pokračování

27. června 2012


Prázdninové dobrodružství: studenti míří za polární kruh

Většina studentů 1. července zabalí batoh a zamíří někam na jih za sluncem a zábavou. Pětici začínajících vědců z Přírodovědecké fakulty UK však čeká výjimečná výprava. V průběhu července a srpna vyjede na expedici na souostroví Svalbard, daleko za severním polárním kruhem, aby zkoumala arktickou přírodu.

Pokračování

26. června 2012


Pedagogická fakulta hostila konferenci Erasmus Mundus

Jako v babylonské věži to vypadalo na Pedagogické fakultě UK v pátek a v sobotu 22. a 23. června. Desítky studentů ze všech koutů světa se tam sjely na dvoudenní mezinárodní konferenci Asociace studentů a absolventů Erasmus Mundus. Fakultou se tak ozývala angličtina a řada dalších národních jazyků. „Where are you from?“ byla zřejmě nejčastěji položenou otázkou za oba dva dny.

Pokračování

22. června 2012


Klavírní kurzy pro mladé umělce proběhnou letos již po patnácté

V první polovině července 2012 se uskuteční CCM Prague International Piano Institute – ojedinělá umělecká spolupráce mezi katedrou hudební výchovy Pedagogické fakulty UK a University of Cincinnati College-Conservatory of Music. Jde o mezinárodní mistrovské klavírní kurzy, které jsou určené velmi nadaným studentům z významných uměleckých škol Evropy, USA a Asie.

Pokračování

15. června 2012


Škola v Africe stojí, peníze jsou ale stále potřeba

Nejsou to ani dva roky, co jsme informovali o sdružení Kedjom-Keku, které založil student PřF UK Martin Mikeš. Sdružení si dalo za cíl postavit v horské oblasti afrického Kamerunu školu, kde by se mohli vzdělávat jak děti, tak jejich rodiče a kde by si zároveň uvědomili, že získávat úrodnou půdu jde i jinak než soustavným kácením lesa. Letos v květnu byla škola dostavena, náklady však překročily původní rozpočet, a tak Kedjom-Keku pořádá další akce, na nichž mohou zájemci na projekt finančně přispět.

Pokračování

11. června 2012


Akademické mistrovství v triatlonu ovládla Univerzita Karlova

V podmračený den ve středu 6. června se u pražského koupaliště Džbán sešla skupina studentů, aby poměřila své síly v triatlonu. Mužské medailové pozice zcela ovládli domácí reprezentanti, když na všech prvních třech místech stanuli studenti Fakulty tělesné výchovy a sportu UK. Z titulu akademického mistra pro rok 2012 v mužské kategorii se radoval Petr Soukup, ženskou kategorii vyhrála Klára Příhodová z Pedagogické fakulty UK.

Pokračování

8. června 2012


Cenu Jana Palacha získaly vůbec poprvé dvě bakalářské práce

Udělování Ceny Jana Palacha bylo letos mimořádné. Od roku 2005, kdy cena vznikla, byly mezi oceněnými jen diplomové a disertační práce. Nyní byly poprvé vybrány práce bakalářské – a oceněny byly hned dvě. Cenu obdržely studentka filozofie Bc. Anna Šolarová za práci Vztah etiky a víry u Sorena Kierkegaarda a Emmanuela Lévinase a studentka anglistiky Bc. Jitka Štollová za práci Anatomy of Villainy: The Concept of an Antagonist in Tragedies and Histories of William Shakespeare. S oběma studentkami přinášíme rozhovor.

Pokračování

6. června 2012


Nevidomí studenti a absolventi UK sportovali na Šumavě

V rámci semestrálního programu Centra sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK se poslední květnový týden uskutečnil kurz outdoorových aktivit na Lipenské přehradě.

Pokračování

5. června 2012


Nekuřte, vyzývají studenti svými obrazy

U příležitosti Světového dne bez tabáku byla včera ve foyer 3. lékařské fakulty zahájena výstava výtvarných prací. Vznikly v rámci fakultní studentské soutěže zaměřené na to, aby se snížilo užívání tabákových výrobků u zdravotnických pracovníků.

Pokračování

4. června 2012




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.