Podíl bufetu v Karolinu na společenských vědách ****************************************************************************************** * Podíl bufetu v Karolinu na společenských vědách ****************************************************************************************** Sotva se na jaře trochu ohřál vzduch, objevily se pod velkým kaštanem - jírovcem na nádvoř a stolky. Patřily k místnímu bufetu, který koncem šedesátých a počátkem sedmdesátých let m býval skutečným srdcem Karlovy Univerzity. Nabídka jídel nebyla nijak honosná, ale tři dru (včetně domácí bramborové), vždycky čerstvé rohlíky (v Celetné ulici bývala pekárna, která restaurace i hospody v širokém okolí), turistický salám zvaný kopyťák a párky celkem bez p potřeby studentů i pedagogů. Kdo potřeboval kávu, dostal lógrovanou, tedy tureckou, podáva Angličan by asi nad barvou a chutí tohoto pití kroutil hlavou, ale Češka, Moravan nebo Sle čímsi podobným už od školky a družiny, byli dokonale spokojeni. Komu bylo před zkouškou ne slabo, mohl to zkusit napravit rumem zvaným Tuzemák a lahůdkovou lihovinou jménem Myslivec Podíl alkoholických nápojů na vývoji vysokého školství, české kultury nebo obecně kultury čeká na odbornou studii. Několik textů na toto téma sice už vzniklo a odehrálo se pár semi vědecký problém mnohem širší a hlubší. Tak na nějaký grant, podaný v rámci Evropské Unie, mohlo podílet několik univerzit najednou... V bufetu bylo neustále plno, protože stolky a židle byly i uvnitř. Zatímco na dvoře se dis Freudovi a Augustu Comtovi, uvnitř se zrovna mluvilo o Franzi Kafkovi. Konec konců místo b jste se vydali z Karolina kterýmkoli směrem, všude tady kdysi Kafka chodíval. Čím více se blížilo zkouškové období, tím byly hovory odbornější. Několik studentů si pod kufříkové psací stroje a vyrábělo seminární práce. Pokud jste hledali nějakého spolužáka a on zrovna nebyl na přednášce, první cesta vedla do Stavovali se tu i profesoři nebo docenti, takže bylo možné operativně konzultovat. Mladší asistentky na dvoře dokonce pořádali semináře. Politické změny, nazývané později normalizace, se ovšem podepsaly i na univerzitním bufetu profesoři museli odejít a ti, kteří je nahradili, rázně zatočili s uvolněnou atmosférou. S že nikdy nenajdou místo k sezení, studenti od rána jen tak posedávají a konzumace veškerá zmizely stolky a židle ze dvora a pak i zevnitř. Jíst a pít se mohlo „na stojáka“ a tím by pospolitost akademické obce zlikvidována. Pravda, studenti se rozptýlili do okolních hospod, z nichž nejproslulejší byla U Rakví – v ústavu na rohu Dlouhé, u Červeného orla v Celetné, nebo U Tejna, kde otevírali už v sedm, mohli posílit dršťkovou polévkou, gulášem a pivem sedmičkou. Bufet přežíval, někdy byla jeho nabídka omezená na unavený vlašský a bramborový salát, jin zahrnovala i řízek, kuře a s láskou vyráběné chlebíčky. Když jdu dnes na promoci, někdy se tu stavím. Dávno nepodávají jen logrovou kávu, do sorti coca-cola a spousta jiných věcí. Vrátily se freudovské a comtovské diskuse, přibyl postmodernismus, vrátili se i někteří vy a přišla celá generace jiných. Také noví studenti a studentky. Hodně z těch, kdo kdysi sedávali pod kaštanem – jírovcem, přispívá dnes do novin a časopis parlamentu nebo sněmovně, věnuje se výzkumu, jezdí po světě. Mají emailové adresy, píšou n a ochutnávají Glenlivet nebo Beaujolais. Podíl bufetu v Karolínu na své životní dráze by a vážně. Ale já si nejsem tak jistá. Doc. Barbora Osvaldová, vedoucí katedry žurnalistiky na FSV UK