7. února 2008

V zemi kamenů a skal


Echmiadzin

Jerevan

Kaskády

Jezero Sevan

Ministerstvo zahraničí

(prázdninová stáž v Arménii)


Studenti lékařských fakult mají v rámci studia možnost vycestovat a absolvovat praxi v zahraniční nemocnici i prostřednictvím organizace IFMSA (International Federation of Medical Students Associations). Za paušální poplatek několika tisíc českých korun můžete strávit 4 týdny ve více či méně exotické zemi (např. v Mexiku, Brazílii, Peru, Estonsku, Finsku, Ghaně), poznat místní zdravotnictví, nabrat zkušenosti a hlavně zažít každodenní život.


Září 2007 jsem tímto způsobem strávila na pediatrickém oddělení v hlavním městě Arménie – Jerevanu.  Po odborné stránce jsem získala zejména teoretické vědomosti (měla jsem k dispozici učební materiál v angličtině, který mi byl pečlivě vysvětlen) a zároveň měla možnost vidět zajímavé případy. Na chodu oddělení se odrážela neutěšená finanční situace, přičemž profesionální znalosti jsou, podle mého souzení,  porovnatelné s těmi v našich podmínkách. V nemocnici jsem trávila cca 5 hodin denně, pod supervizí velice milé a ochotné paní doktorky s výbornou angličtinou, což byla u místních lékařu spíš výjimka.


Jako vášnivá turistka jsem jsi zemi jižně od Kavkazu, nacházející se mezi Kaspickým a Černým mořem, vybrala kvůli hornaté krajině a známým Arménům, žijícím na Slovensku.  Navíc jsem se chtěla seznámit blíže s velice zajímavou historií tohoto státu.  Rozlohou se Arménská (arménsky Hayastan) republika může srovnávat se Slovenskem. Průměrná nadmořská výška státu je nad 1000 metrů n.m.  Jerevan se nachází na stejné zeměpisné šířce jako Istanbul a během mého pobytu neklesala teplota v noci pod 25 stupňů. Nad městem se majestátně zdvihá Ararat, který se kdysi nalézal ve středu Arménie, ale v současnosti se nachází na tureckém území. Hlavní město Jerevan má milion obyvatel, je to pěkné, živé město, jehož centrum je plné zeleně a kaváren, míst vybízejících k posezení, kde zní živá hudba. V současné době se tvář města značně mění díky intenzivní výstavbě,  ale přesto se v centru ještě stále nachází vedle nádherných budov velké množství polorozpadlých domů, plných odpadu a špíny. Většina budov ve městě je vystavena z růžovo-červeného tufu - odtud pochází přezdívka ''Růžové město''. 


Roku 301 n. l. přijala Arménie jako první stát na světě křesťanství za oficiální státní náboženství. Úředním jazykem je arménština, ale domluvíte se pohodlně rusky, méně lidí mluví anglicky. Ruština však stále zůstává ve školách jazykem číslo jedna. Arménie jakožto ''křesťanský ostrůvek'' v muslimském regionu (Turecko, Irán, Azerbajdžán) bylo po staletí vystavěno pokusům o ovládnutí a podrobení, které vyvrcholilo ze strany Turecka genocidou v letech 1918 – 1922. 1,5 miliónu Arménců bylo zabito a vystěhováno ze svých domovu. Kvůli špatné politické a ekonomické situaci v zemi  v průběhu 20. století mnoho Arménců emigrovalo, nejvíce do USA a Francie. V současnosti jich žije v tzv. diaspoře po celém světě 7 milionů.


Kromě pracovních dní jsem navštívila i pár klášterů roztroušených po celé zemi, vesměs s podobnou architekturou, ale v odlišným prostředí. Krajina v Arménii je velmi rozmanitá, zatímco na severu se rozprostírají zelené lesy, v prostřední části země se nachází vyschlé oblasti na jihu útesy a skály. Výstup na nejvyšší horu Aragats (4090 m n.m. ), nečinnou sopku, není náročným sportovním výkonem, autem můžete vyjet až do výšky 3100 m n.m. Kromě cestovatelských aktivit byla možnost i zajít do opery, na fotbalový zápas, na festival tradičních tanců. Život místních je ale hodně těžký, pracovních příležitostí je málo nebo je špatně placená. Celá země se však postupně rozvíjí i díky početné mezinárodní pomoci.

Andrea Smolková


Echmiadzin

Jezero Sevan

Kaskády

Jerevan
















 Komentáře
4-.-0.2008 01: 2:1: (Jan Špitálský)drobné upozornění..
5-.-0.2008 18: 2:1: (J.Novák)..
Zobrazit všePřidat komentář



Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.