26. února 2008

Tisková zpráva 26. února 2008

Univerzita Karlova sděluje, že v souvislosti s připravovanou transformací fakultních nemocnic v těchto dnech v komunikaci s Masarykovou univerzitou a Univerzitou Palackého dokončuje alternativní návrh vůči záměru Ministerstva zdravotnictví. Zatímco záměr ministerstva počítá s modelem univerzitních nemocnic jakožto akciových společností s minoritním podílem univerzit (tento model všechny dotčené univerzity zásadně odmítají), alternativní návrh je založen na univerzitních nemocnicích jakožto právnických osobách veřejného práva svého druhu („sui generis“), které nejsou založeny za účelem podnikání.


Tato forma by byla v některých aspektech srovnatelná s veřejnými vysokými školami a veřejnými výzkumnými institucemi. Strategické rozhodování a řízení by bylo v kompetenci orgánu nemocnice jmenovaném univerzitou, stát by prostřednictvím dozorčího orgánu měl silnou kontrolní roli a možnost zablokovat zásadní majetkové dispozice a přeměny univerzitní nemocnice. Účelem univerzitní nemocnice by bylo zejména poskytování zdravotní péče na základě standardně získávaného oprávnění pro nestátní zdravotnická zařízení a zabezpečování podmínek pro výuku, vědu a klinický výzkum, zajišťované ve spolupráci s příslušnou univerzitou na základě smluvně domluvených pravidel.


UK předpokládá, že principy alternativního návrhu bude moci zveřejnit v nejbližších dnech a dále pak vlastní návrh poskytne Ministerstvu zdravotnictví a Ministerstvu školství.


Za správnost odpovídá:

Mgr. Václav Hájek

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel:    +420 224 491 248






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.