9. dubna 2008

Prohlášení Univerzity Karlovy


Univerzita Karlova vzala na vědomí informaci, že vláda na dnešním zasedání schválila věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích a univerzitních zdravotnických pracovištích ve znění, které předpokládá transformaci stávajících fakultních nemocnic na „nevýdělečné“ akciové společnosti.


Univerzita s politováním konstatuje, že vláda tak učinila navzdory mnohokrát opakovaným konkrétním argumentům o nevhodnosti této právní formy z pohledu nepřekročitelných (a zde situaci velmi komplikujících) principů platných pro obchodní společnosti. Jedním z těchto principů je i expertními posudky právních autorit doložená nemožnost zákonem vyloučit převod akciového podílu – „záruka neprivatizace“ je tedy zcela lichá.


Univerzita se stejným politováním opakuje, že v situaci minoritního akcionáře (pokud vůbec bude možné, aby se jím v daných podmínkách stala) nebude moci reálně ovlivňovat organizační strukturu odborných pracovišť nemocnice (nebo např. zabránit pronájmu částí nemocnice pro jiné účely) ani personální politiku a jakkoliv tedy garantovat úroveň zdravotnické péče v takovéto „univerzitní“ nemocnici. Důsledky nemožnosti univerzity mít reálný vliv na zabezpečení výuky studentů lékařských či farmaceutických fakult nebo na uskutečňování vědy a výzkumu nelze ani odhadnout; tento vliv bude plně v rukách již ne státní příspěvkové organizace, ale zcela jinými principy se řídící obchodní společnosti.


Univerzita Karlova proto v souladu se všemi dosavadními stanovisky vyjadřuje principiální nesouhlas s dnešním usnesením vlády ČR a věří, že při dalších jednáních bude možné dosáhnout zásadní korekce nebezpečného směru, kterým se dnes v jinak žádoucí transformaci fakultních nemocnic vykročilo.


V Praze dne 9. dubna 2008


Prof. RNDr. Jan Hála, DrSc.                              Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.


předseda Akademického senátu UK                                    rektor UK








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.