23. listopadu 2010

Studenti adiktologie provozují úspěšnou neziskovku

Chavva Saberžanovová studuje 1. rokem prezenční magisterský program oboru adiktologie na 1. LF UK, k tomu je na rodičovské dovolené s dvouletým synem Jáchymem a navíc koordinuje činnost neziskové organizace Chilli.org, která si dala za cíl poskytovat mladým lidem objektivní informace o legálních a ilegálních psychoaktivních látkách.

Adiktologie je poměrně nový obor. Proč jste se rozhodla studovat právě ji?

Po ukončení střední zdravotnické školy jsem pět let pracovala na jednotce intenzivní péče na dětské klinice v Thomayerově nemocnici. Dost často tam přicházely děti intoxikované i několika látkami, a proto jsem se začala o problematiku více zajímat. Po dobrovolně absolvované stáži v psychiatrické léčebně Červený Dvůr jsem se rozhodla na obor adiktologie přihlásit.

Kdy a jak vznikla nezisková organizace mířící na problematiku návykových látek, tedy stejnou oblast, jako je váš obor studia?

Chilli.org vznikl přibližně před pěti lety, v době, kdy jsme se spolužáky studovali bakalářský program. Projekt se věnuje prevenci všeobecně a prevenci rizik s užitím některé látky na taneční scéně. Inspirován byl jinými evropskými projekty, které reagovaly na potřebu návštěvníků dané subkultury. Tak to bylo i u nás. Ono se ukazuje, že pokud projekt vznikne zezdola a reaguje na aktuální potřeby, bývá pro danou subkulturu lépe akceptovatelný. V počátcích jsme se také inspirovali už běžícím projektem Chilli.Brno, kterému ovšem scházelo odborné zázemí.

Kolik studentů se do projektu zapojilo?

Čtyři studenti oboru adiktologie, kteří měli zkušenosti i s pořádáním akcí pro mladé lidi.


Byla to čistě studentská aktivita, nebo jste nad sebou měli patronát některého pedagoga?

Jednalo se o čistě studentskou aktivitu.

Existovala v té době u nás organizace zabývající se podobnou problematikou? Jak silná je tu vlastně konkurence?

U nás neexistuje konkurence, my máme spíš přátele. V roce 2003 nastal zlomový okamžik v oblasti intervencí poskytovaných na taneční scéně. Zdejší koalice totiž přestala podporovat projekty, které nabízely testování syntetických drog v prostředí nočního života. Tím pádem všechny neziskové organizace, které se intervencí zabývaly, tyto služby poskytovat přestaly. Zatímco ve světě se služby dále rozvíjely a profesionalizovaly, u nás se utlumovaly.

My jsme začali v roce 2007 troubit na poplach, že tady se nic neděje, přestože prostředí zábavního světa je nejrizikovější pro prvouživatele drog či alkoholu. Pak vznikla skupina, jejímž vedením byla pověřena Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky. My jsme byli s naším projektem k diskuzím přizváni. S dalšími subjekty jsme pak vytvořili projekt Safer Party, jenž je druhým zásadním projektem, který vede Chilli.org. Tento projekt stmeluje všechny organizace, které poskytují služby na taneční scéně.

Jak konkrétně práce vaší organizace vypadá?

V klubu či na festivalu zřídíme chillout zónu, tedy odpočinkovou zónu, kde si lidé mohou odpočinout od všech hlučných zvuků, bývá tam uklidňující videoprojekce, mají možnost si doplnit tekutiny. Problémem těchto akcí totiž bývá, že alkoholické nápoje jsou levnější než nealkoholické. Poskytujeme zde špunty do uší či kondomy. K dispozici tu jsou i informační materiály, kde se návštěvníci dozvědí, jak se vyhnout rizikům při kombinaci různých látek, jak rozpoznat krizi a včas vyhledat pomoc. Tuto profesionální pomoc se snažíme i nabízet, takže na většině našich akcí je přítomný psychoterapeut.

Neumím si představit, že víkendy trávíte s malým dítětem na festivalu...

Já jsem přímo na akcích teď minimálně. Starám se třeba o komunikaci s jednotlivými organizacemi. Organizátoři stále nemají důvěru pustit si někoho takového na akci, aby se neřeklo, že na jejich festivalu se užívají drogy. Dále se starám o zajištění financování a komunikaci s místními samosprávami. Usiluji také o to, aby naše služby byly certifikované, tedy měly standard odborné způsobilosti. Díky tomu bychom pak mohli žádat například o různé dotace.

Co bude s projektem, až skončíte studium? Nebudete ho muset opustit a najít si z existenčních důvodů stálé zaměstnání, které vás uživí?

Doufám, že než ukončím magistra, tak se nám podaří tyto služby uvést na stejnou úroveň, jako mají jiné služby, a díky tomu získáme další finance. Když jsme náš projekt představovali na mezinárodní odborné konferenci v Curychu, tak jsme byli vyhodnoceni jako jeden ze čtyř nejlepších projektů. Takže máme ambice to tady rozsvítit a já doufám, že se svému tématu budu moct věnovat a zároveň mě to uživí.  

Organizace Chilli.org nabízí návštěvníkům akcí informační letáky. Aby zaujaly, byl jim dán atraktivní design.

(Lucie Kettnerová)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.