Český egyptologický ústav FF UK pokřtil knihu k poctě Jaroslava Černého

30. listopadu 2010

Výkvět české ale i světové egyptologie se v páteční podvečer 26. listopadu 2010 sešel v prostorách Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na slavnostní prezentaci publikace mapující život a dílo Jaroslava Černého, jednoho z deseti nejslavnějších světových egyptologů 2. poloviny 20. století. Autorkou publikace Písař Místa pravdy. Život egyptologa Jaroslava Černého je PhDr. Jiřina Růžová, vedoucí knihovny Českého egyptologického ústavu FF UK. Kniha vychází v nakladatelství LIBRI ve spolupráci s Filozofickou fakultou UK ke 40. výročí úmrtí prof. Jaroslava Černého.

„Když v r. 2005 začal Český egyptologický ústav řešit výzkumný záměr, prof. Verner mi dal za úkol sestavit biografii prof. Černého,“ přiblížila začátky své několikaleté práce na publikaci autorka Jiřina Růžová, „musím říct, že jsem mu velmi vděčná, protože tato práce můj život skutečně obohatila. Když jsem před zhruba před 30 lety nastupovala do tehdy Československého dnes Českého egyptologického ústavu, nevěděla jsem o Jaroslavu Černém vůbec nic. Postupně, jak jsem zpracovávala knihovnu, kterou Praze věnoval, začínala jsem chápat, že muselo jít o osobnost zcela mimořádnou, jednak z hlediska toho, jak fond vypadal, byla to jedna z nejbohatších soukromých knihoven na světě v té době, jednak jsem si uvědomovala, že většina absolventů této univerzity svoje pozůstalosti a knihovny nedává, ale prodává, zatímco on, který zde nikdy neměl práci, ji egyptologickému ústavu věnoval.“

Osobnost Jaroslava Černého přiblížil egyptolog prof. Miroslav Verner

Kniha Písař Místa pravdy. Život egyptologa Jaroslava Černého vznikala pět let, jak autorka sama dodala, za součinnosti přátel. Je výsledkem badatelské práce v českých i zahraničních archivech, shrnutím korespondence prof. Černého v počtu několika tisíc položek ve všech jazycích buď z oxfordského pracoviště prof. Černého nebo pozůstalostí jeho spolupracovníků, těžila z osobních vzpomínek, korespondence a fotografií jeho českých, britských i egyptských kolegů. „Pozůstalost dr. Rába, bývalého tajemníka ústavu, která se objevila v r. 2009, obsahovala přes sto dopisů prof. Zbyňka Žáby posílaných prof. Černému do Anglie v letech 1948- 1970, je v nich celá historie ústavu. Přišla řízením osudu v pravou chvíli a stala se osou mé knihy o prof. Černém,“ řekla dr. Růžová.

PhDr. Jiřina Růžová: Knihu stylově pokřtím růží, neb moje jméno tomu odpovídá

V součinnosti s historiky kniha čtenáře uvádí do historického kontextu doby, kdy se prof. Černý narodil. Provází ho dobou studií Jaroslava Černého, jeho rolí v české i mezinárodní egyptologii, působením v mezinárodních archeologických expedicích v Egyptě a seznamuje ho s osudy tohoto nejslavnějšího českého egyptologa za 2. světové války a s jeho působením ve Velké Británii. Kniha s předmluvou prof. Miroslava Vernera a závěrečnou kapitolou Jaromíra Málka z Oxfordu má plnohodnotnou anglickou verzi a zpřístupňuje tak nejnovější poznatky o Jaroslavu Černém světové badatelské veřejnosti.

K poctě Jaroslavu Černému a autorky publikace Jiřině Růžové se sešli čeští i světoví egyptologové a historici, rodina, přátelé, kteří se podíleli na vzniku knížky, ale i zástupci organizací například z Britského muzea, Univerzity volného času a nadace Anglo-Czech Fund, která podporuje vzdělání v ČR už 45 let a s jejíž pomocí získali tři čeští studenti egyptologie zahraniční stipendia na studium na univerzitě v Oxfordu.

Jiřina Růžová: Písař Místa pravdy. Život egyptologa Jaroslava Černého

vydalo nakladatelství LIBRI a pro.libri., s.r.o. ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy, Praha 2010

© Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 2010

Kniha je výstupem vědecko-výzkumného záměru Českého egyptologického ústavu FF UK „Výzkum civilizace starého Egypta“ MSM 0021620826 (MŠMT ČR) řešeného na FF UK.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.