7. prosince 2010

Prof. MUDr. Ladislav Hosák, Ph.D.

Doc. MUDr. Ladislav Hosák, PhD. je zkušený klinický psychiatr, přesvědčivý pedagog a produktivní výzkumný pracovník, který má dobré jméno u české i mezinárodní odborné veřejnosti. Specializační přípravou prošel v Psychiatrické léčebně v Opavě, později pracoval na Psychiatrickém oddělení v Jemnici, v Psychiatrické léčebně v Jihlavě a na Psychiatrické klinice Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Na Lékařské fakultě v Hradci Králové UK v Praze pracuje jako učitel od r. 1995. Atestaci 2. stupně složil v r. 1993. Postgraduální doktorské studium v oboru psychiatrie zakončil úspěšně v roce 1998 a na podzim 2003 obhájil na Lékařské fakultě v Hradci Králové UK v Praze habilitační práci „Farmakoekonomika v psychiatrii“.

Má patnáctiletou zkušenost s praktickou výukou v oborech Psychiatrie a Lékařská psychologie pro český i anglický magisterský program všeobecného lékařství. Posledních 8 let studentům magisterského programu i bakalářského studia také přednáší. V posledních pěti letech odpřednášel každý akademický rok desítky přednášek a učil 120-170 hodin praktických cvičení. Je školitelem studentů doktorského studijního programu v psychiatrii. Je také členem oborové rady a místopředsedou Komise pro státní doktorské zkoušky a obhajoby doktorského studijního programu Psychiatrie.

Výzkumně se věnoval nejprve farmakoekonomice a psychofarmakologii a později psychiatrické genetice. Je autorem ojedinělé monografie o farmakoekonomice v psychiatrii. V Čechách jsou ojedinělé jeho práce, ve kterých se věnoval významu polymorfismu COMT u pacientů závislých na návykových látkách. Mezi jeho nejcitovanější práce patří přehled o využití antiepileptik v léčbě psychóz. Je spoluřešitelem Výzkumného záměru Fakultní nemocnice a grantů Grantové agentury UK. Publikoval celkem 60 původních prací a přehledových odborných článků. Z toho bylo 17 prací v angličtině. Jeho kumulovaný impakt faktor je 15,42, jeho citační ohlas bez autocitací podle databáze SCOPUS je 71. Byl zván k přednáškám na mezinárodní i celostátní odborná setkání. V letech 1997 a 1999 byl na studijních pobytech na výzkumném pracovišti „Nathan S. Kline Institute for Psychiatric Research“ (součást New York University) v Orangeburgu, New York a v „National Institute of Mental Health“ ve Washingtonu, D.C. v USA. Je předsedou Společnosti biologické psychiatrie, která byla pověřena organizací XX. Světové konference biologické psychiatre v Praze v r. 2011. Doc. Hosák je v čele přípravného výboru této konference. Je členem redakční rady a recenzentem v řadě zahraničních i domácích odborných periodik, včetně časopisu Evropské Asociace Psychiatrů „European Psychiatry“.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.