7. prosince 2010

Prof. PhDr. Hana Pátková, Ph.D.

Doc. PhDr. Hana Pátková, Ph.D. působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze již od akademického roku 1999-2000, v trvalém pracovním poměru ale až od roku 2003, a to jako docentka Katedry pomocných věd historických a archivního studia. Habilitovala se v roce 1999 na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Ve své odborné a pedagogické činnosti se zaměřuje na oblast pomocných věd historických, a to zejména na středověkou paleografii, vývoj písma a písemné kultury, a na dějiny církevní správy. Výrazně se angažuje v zapojení domácího paleografického bádání do mezinárodního kontextu. Je spoluorganizátorkou a jedním ze dvou koordinátorů mezinárodní pracovní skupiny paleografů (Latin Paleography Network), ustavené roku 2002. Nejnovější výstup této skupiny – slovník paleografické terminologie v sedmi středoevropských jazycích – vzbudil značný ohlas. Systematicky zpracovává a publikuje písmo pozdně středověkých městských kanceláří; jde o oblast velmi málo zpracovanou i v mezinárodním kontextu. Dalším okruhem odborného zájmu doc. Hany Pátkové jsou církevní dějiny pozdního středověku v širším kontextu. Je autorkou původní české monografie o středověkých zbožných bratrstvech a kultovní činnosti cechů i řady dalších dílčích studií na toto téma. V neposlední řadě pracuje doc. Hana Pátková na edicích středověkých historických pramenů, a to především pramenů úřední povahy. Jejímu odbornému zájmu odpovídá i zaměření pedagogické činnosti.

Hlavním tématem její výuky je středověká paleografie, provázaná s dějinami psaní a písemné kultury, zasazená do souvislostí diplomatiky a dějin správy. Ve svých přednáškách a seminářích předává studentům, a to nejen z vlastní katedry, ale i z jiných pracovišť fakulty, aktuální poznatky a dovednosti v práci se středověkými písemnými prameny, přičemž klade důraz nejen na teorii, ale i na praktickou výuku. Nedílnou součástí její pedagogické činnosti je i příprava edic historických pramenů, v jejíž praktické části vznikla rozsáhlá edice missivů Vladislava Jagellonského.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.