Mýtus silné ženy. FHS UK hostila konferenci Proměny genderové kultury české společnosti 1948-1989

17. ledna 2011

Postavení žen v Československu v letech 1948-1989, jejich organizaci v historické perspektivě, feministickému povědomí v socializmu a kapitalizmu, ale také feministické a kritické kriminologii, kriminálnímu právu a spravedlnosti, feminizmu v českém filmu se zaměřením na tvorbu režisérky Věry Chytilové a dalším tématům věnovali své úsilí účastníci jednodenní konference, která se uskutečnila na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy 14. ledna. Uspořádání konference s mezinárodní účastí bylo součástí tříletého výzkumného projektu Proměny genderové kultury české společnosti 1948-1989.

PhDr. Hana Havelková, Ph.D., Katedra genderových studií, Fakulta humanitních studií UK

„Projekt je velmi ambiciózní v tom smyslu, že obsahuje celé dlouhé období a ukazuje se, že je to nekonečný materiál, protože každá oblast společnosti je nějakým způsobem genderovaná a genderově významná,“ přiblížila rozsáhlost zkoumaného tématu hlavní řešitelka projektu PhDr. Hana Havelková, Ph.D., vedoucí Katedry genderových studií na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. „Téma, jak jsme ho uchopili my, zatím opravdu nikdo nedělal. Pomocí nejnovějších metod, které v sociálních vědách jsou, jsme se zaměřili na analýzu kulturní roviny tohoto období, jak lidé mysleli a jak se o genderových otázkách psalo. Dále se, a to bych velmi zdůraznila, v našem projektu snažíme demontovat určité mýty, které v socializmu vznikly - mýtus silné ženy, solidarita mezi pohlavím, stát versus ženy a další. Když se do materiálu podíváme hlouběji, vidíme, že tyto mýty rozbíjí. Ukazuje se tedy obrovský potenciál nových poznatků, které odstraňují klišé, jak se o postavení žen dosud mluvilo. Takže jsem přesvědčena, že náš projekt přinese hodně nových poznatků, novou perspektivu, a že může otevřít zcela novou kapitolu v diskusi o genderové kultuře české společnosti.“

Dopolední čas konference byl vyhrazen prezentaci knihy „Tvrdošíjnost myšlenky: od feministické kriminologie k teorii genderu," kterou letos Sociologické nakladatelství vydalo k životnímu jubileu prof. Gerlindy Šmausové, české a německé kriminoložky, socioložky, přední teoretičky genderu a zakladatelky oboru genderových studií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Úvodní slovo ke knize prof. Gerlindy Šmausové přednesla editora publikace Libora Oates-Indruchová

Odpoledne konference pokračovala panelovou prezentací dílčích čístí výzkumného projektu badatelských týmů s následnou diskusí u kulatého stolu, jejímž tématem byla Periodizace socialistického období z gendrového hlediska.

Výzkumný projekt podpořený GA ČR, který v tomto roce končí, byl zahájený v r. 2009. Tým 14 odborníků z různých oborů představí výsledky své práce ve velké kolektivní monografii, která by měla být vydána v příštím roce.

(Marie Kohoutová)








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.