24. ledna 2011

Statut UK zakládá principy akademického života i důvody existence univerzity - projev Prof. RNDr. Jana Hály, DrSc., předsedy AS UK

Magnificence, vážený pane rektore,

Spectabiles, honorabiles,

Vážené kolegyně a kolegové, vzácní hosté,

Dovoluji si Vás přivítat na Slavnostní zasedání AS UK u příležitosti 20. výročí nabytí účinnosti svobodného statutu UK v Praze .

Nebudu číst zprávu o činnosti AS UK za posledních 20 let. Místo toho zvu všechny zainteresované na prohlídku 6 vitrín  věnovaným historii AS UK v representačních prostorách.

Myšlenka uspořádat toto slavnostní zasedání se zrodila na konci června 2009. Bylo to po perném jaru. MŠMT tehdy intenzivně pracovalo na reformě terciárního vzdělávání vycházejícího z tzv. Bílé knihy. Tato reforma se pokoušela významně omezit akademickou samosprávu a minimalizovat roli akademických senátů. Zvláště nelehká jednání byla nakonec ukončena pádem vlády. Právě v této atmosféře se zrodila myšlenka důstojně oslavit 20 let trvání svobodné akademické samosprávy a poděkovat a ocenit ty osoby, které nejvíce a nejdéle pracovaly v orgánech AS UK. Tajemník AS UK Mgr. Daniel Feranc a sekretářka AS UK paní Antonie Křížová zjistili že v Akademické radě a následně v AS UK pracovalo 615 senátorů. Z nich bylo vybráno 120 nejaktivnějších, kteří budou oceněni pamětním listem a reprodukcí zakládací listiny UK. 

Program dnešního slavnostního zasedání bude následující:

O tom jak vznikal a pracoval prvý AS UK nám podá nejvěrnější informace jeho prvý předseda prof. Ing. Ivan Wilhelm, CSc.

Věcnému obsahu a historickým souvislostem přípravy a nabytí účinnosti prvého svobodného Statutu UK z roku 1990 se bude věnovat PhDr. Michal Svatoš, CSc. Předseda komise pro přípravu Statutu UK z roku 1990.

O současnosti a budoucnosti UK promluví stávající rektor UK, prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Po proslovu jeho magnificence bude následovat Vystoupení skupiny Spirituál kvintet

Po koncertu je zajištěno občerstvení v recepčních místnostech Karolina, na které Vás srdečně zvu.

Nakonec při svém odchodu si mohou všichni pozvaní hosté vyzvednout v šatně kopii zakládací listiny UK  jako upomínku na dnešní slavnostní zasedání.

Nakonec je mou milou povinností poděkovat vedení UK za ideovou i hmotnou podporu tohoto slavnostního zasedání. Dále děkuji členům předsednictva a především sekretariátu AS UK. Ten odvedl obrovský kus práce při organizaci dnešního slavnostního zasedání. Vám všem děkuji za vše, co jste pro Univerzitu Karlovu nezištně vykonali a ještě vykonáte.

Ještě jednou děkuji, a předávám slovo prof. Ing. Ivana Wilhelmovi, CSc., prvému předsedovi AS UK a pozdějšímu rektorovi UK (v letech 2000-2006).






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.