Prezentace lyžování hendikepovaných na kongresu v St.Antonu

28. ledna 2011

Hendikepovaní instruktoři a demonstrátoři lyžování z Centra zdravotně postižených studentů UK se zúčastnili ve dnech 15. - 22. 1. 2011  kongresu  INTERSKI v rakouském St. Antonu, kterého se zúčastnilo 37 států z celého světa.

INTERSKI je mezinárodní organizace pro výuku lyžování a snowboardingu.  

Ve své činnosti se INTERSKI zabývá především: komerční výukou,  spolkovým lyžováním a lyžováním na školách všech stupňů. Zabývá se pochopitelně také lyžováním zdravotně postižených.

V programu každého kongresu (koná se jednou za čtyři roky) jsou demo jízdy na vybraném svahu. Každý stát měl možnost  se na tomto kongresu představit v pěti jízdách. Dále probíhaly teoretické a praktické workshopy ve kterých jednotlivé státy prezentovaly řešení různých způsobů výuky a techniky jízdy.

Výprava INTERSKI ČR měla 40 členů – demojezdců, doprovodů a funkcionářů. Z toho bylo 20 demojezdců, včetně dvou vozíčkářů a dvou amputovaných na dolní končetině.

Naši zdravotně postižení lyžaři se úspěšně zúčastnili demojízd českého týmu. Vozíčkáři : Petr Nerad a Lukáš Kubíček a amputovaní na dolní končetině : Petr Šírlo – jednostranná podkolenní amputace.a Aleš Bouda – jednostranná nadkolení amputace.

Workshopů se mj. zúčastnil tým odborníků vedený Dr. Janem Hrušou,  skládal se z  lékaře MUDr. Jiřího Hrabáka, protetika Vladana Prince a Aleše Boudy.

Lyžaři s jednostrannou nadkolenní amputací lyžují na jedné lyži a opírají se o dva stabilizátory. Jízda na jedné lyži velmi zatěžuje zdravou dolní končetinu a páteř amputovaného lyžaře. Díky spolupráci celého týmu se podařilo vyvinout moderní stehenní protézu s bionickým kolenem od firmy OTTO BOCK, která je uzpůsobená pro sjezdové lyžování. Dále jsme vytvořili podmínky a technicko metodický postup pro jedinečnou možnost lyžovat s jednostrannou nadkolenní amputací na dvou lyžích.

Lyžař Aleš Bouda lyžoval po úraze šest let na jedné lyži a nyní zvládá i náročné sjezdové tratě na dvou lyžích. Na kongresu jsme při teoretickém workshopu a praktickém semináři seznámili odbornou veřejnost s možnostmi lyžování amputovaných na dolní končetině.   

PaeDdr. Jan Hruša, CSc.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.