Středoškoláci si užili Jeden den s fyzikou

3. února 2011

Tradičně první únorový čtvrtek pořádá Matematicko-fyzikální fakulta UK Jeden den s fyzikou. Letos se akce pro středoškolské studenty uskutečnila už pošestnácté. Specializovaný den plný přednášek, exkurzí a experimentů má za cíl přiblížit fyziku jako zajímavou a zábavnou vědu, které není potřeba se bát.

Posluchárna zaplněná tak, že studenti stojí kolem přednáškových lavic v několika řadách, smích a opakovaný potlesk během výkladu. To byla atmosféra letošního Jednoho dne s fyzikou, který dopoledne probíhal v budovách MFF UK v ulici Ke Karlovu a odpoledne se přesunul do Holešovic. Podle RNDr. Martina Vlacha, Ph.D., který už několikátým rokem před studenty předstupuje s přednáškou Velká fyzikální podívaná aneb pokusy, které hned tak neuvidíte, předváděné experimenty posluchače tradičně baví. Každý rok pro ně organizátoři připravují nějaké novinky, aby zaujali i ty, kteří se akce účastní opakovaně. Přednášet středoškolákům Martina Vlacha baví, protože jsou zatím otevření a dokážou se pro experimenty nadchnout.

„Jeden den s fyzikou uspořádali poprvé doktorka Stulíková a doktor Vostrý v roce 1996,“ vzpomíná PhDr. Alena Havlíčková, tisková mluvčí MFF UK, a doplňuje: „Původně se musely školy na přednášky objednávat. Pak jsme se rozhodli, že z toho uděláme akci vysokoškolského typu, tedy přednášky, exkurze a pokusy zvolené podle vlastního zájmu.“ Každoročně se akce zúčastní kolem 500 studentů a pedagogů, jeden rok na MFF UK zavítalo i 800 návštěvníků, to už ovšem bylo téměř nad kapacitní možnosti přednáškových sálů.

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.