Dojmy studenta katedry Kulturologie z kurzů lyžování pro nevidomé

4. února 2011

Ve dnech 28.1.-1.2.2011 jsem se zúčastnil popáté kurzu lyžování na běžeckých lyžích pro zrakově postižené, který organizuje Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK a vede jej Dr. Jan Hruša

Jsem studentem katedry Kulturologie na FF UK. Sportem jsem téměř nedotčen. Přesto jsem před více jak pěti lety projevil přání zdokonalit se v plavání. Získal jsem kontakt na  Dr. Jana Hrušu z FTVS UK, který mě  jednak odkázal na  kompetentní lidi a jednak mi nabídl zúčastnit se běžeckého kurzu v Jindřichově v Jizerských horách, na chatě  Muhu. Řekl jsem si, na lyžích jsem v té době nestál pět let, je to výzva.

Po pěti ročnících, kterých jsem se zúčastnil, lze s klidem říci, že mi kurzy přinesly mnohé. Nedá se mluvit jen o zdokonalování jízdy na běžeckých lyžích. Rád bych  zdůraznil  význam zlepšování sociálních vazeb,  integrační složku, pozitivní vliv lyžování na psychiku, intenzivní prožitky, získávání nových kamarádů a přátel, možnost vyzkoušet si něco nového, třeba dříve nepoznaného.

Velký podíl na  všem jmenovaném mají studenti UK FTVS. Bez jejich proškolení, zápalu pro věc a empatie by kurzy nebyly tím, čím jsou. 

Vše, co zde píši  dokládá letošní nová zkušenost: bylo mi umožněno vzít si na kurz vodicího psa, nutno dodat, že jsem jeho čerstvým držitelem. Přesto to nebyl problém pro organizátory, ale ani pro studenty (traséry na lyžích). Museli mít v jednu chvíli na starost jak mne (nevidomého běžkaře), tak i mého   pejska.


Domnívám se, že tyto kurzy  nepřinášejí mnohé pouze nevidomým studentům, ale i jejich kolegům z řad zdravé veřejnosti.

Jakub Kamberský






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.