22. února 2011

Už žádné čekání na vlak! Klikněte si na aktuální zpoždění vlaků

Nesnášíte čekání na zpožděný vlak? V tom případě určitě zavítejte na stránku ukazující aktuální zpoždění vlaků v České republice. Jejím autorem je student externího doktorandského studia na MFF Robert Babilon, který se jinak věnuje neperiodickým pokrýváním roviny, především Penroseovu pokrytí.


O dochvilnosti vlaků Českých drah se od roku 2001, kdy byla aplikace spuštěna, přesvědčilo více jak osm milionů uživatelů. Inspirací pro vytvoření vlastní aplikace byla zkušenost s fungováním stránek dánské železnice. Pokud autor webové aplikace dostane svolení Českých drah, můžeme se v blízké době těšit na další inovace.


Škála barevného označení délky zpoždění je v případě české aplikace k železnici oproti západní Evropě tolerantnější – malá zpoždění do pěti minut jsou označena zeleně, zatímco červenou se označuje zpoždění až nad 30 minut.

Robert Babilon pravidelně reprezentuje Českou republiku na mistrovství světa v řešení logických úloh


Největší návštěvnost stránky zaznamenaly při sněhových kalamitách, orkánech a povodních. Při sněhové kalamitě v loňském prosinci během jednoho dne se o stavu železniční dopravy na stránkách přesvědčilo téměř 50000 uživatelů.


Robert Babilon má pro železnici slabost. Čtyřikrát ročně pořádá Železniční rallye, kdy během dvanácti nebo dvaceti čtyř hodin musí soutěžící najít co nejdelší trasu do určené železniční zastávky. Autor webové aplikace  je občasným šotoušem (český výraz pro trainspottera), což je označení pro toho, pro kterého je cílem samotná cesta vlakem. Jedním z jeho cílů je získat staré lepenkové jízdenky ze všech zastávek v ČR. V současné době odhaduje počet jízdenek ve sbírce na 10 000, což je sice mnohonásobně více než počet stanic, kde se jízdenky vydávaly, ale stále mu jich ještě pár set chybí. Soupis chybějících najdete zde.


Kromě teorie a železnic se Robert Babilon pravidelně věnuje i řešení logických úloh. V této disciplíně od roku 1993 reprezentuje Českou republiku na mistrovství světa. Na stejné úrovni soutěží od roku 2006 i v sudoku.


P.K.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.