Kam směřuje české vzdělávání

16. února 2011

Pedagogická fakulta UK a Česká pedagogická společnost pořádají ve dnech 16. a 17. února výroční vědeckou konferenci s mezinárodní účastí pod názvem Místo vzdělávání v současné společnosti: paradigmata - ideje - realizace. Konference probíhá pod záštitou děkanky Pedagogické fakulty UK v Praze doc. PaedDr. Radky Wildové, CSc., v prostorách fakulty v ulici M. D. Rettigové 4, Praha 1.

Dvoudenní konference si klade za cíl znovu otevřít nelehké téma postavení vzdělávání v přítomné době. Organizátoři se snaží nastolit několik otázek, které považují za zvláště aktuální a závažné a podnítit diskusi mezi odborníky prostřednictvím několika sympozií, panelové diskuse a tradičních tematických sekcí konference.

Nepřítomnou děkanku doc. PaedDr. Radku Wildovou, CSc., na konferenci zastoupila proděkanka PedF UK PhDr. Jana Kropáčková, Ph.D., která rovněž konferenci zahájila. „Konference je pořádána Českou pedagogickou společností, která již přes 40 let podporuje rozvoj pedagogických věd a zabývá se problematikou výchovy a vzdělávání všech věkových kategorií, což je patrné i z programu této výroční konference. Účastníkům konference jsou nabídnuta jednání v sekcích od preprimárního vzdělávání přes primární, sekundární až po vzdělávání terciární.

Jsem velmi mile potěšena velkým zájmem doktorandů, kterým byl poskytnut prostor nejenom pro prezentaci svých příspěvků, ale i možnost výměny cenných zkušeností a kontaktů. Konference nazvaná Místo vzdělávání v současné společnosti: paradigmata - ideje – realizace otevírá prostor pro odbornou diskusi, kudy se ubírá pedagogická věda.“

Za Univerzitu Karlovu přivítal posluchače prorektor prof. PhDr. Stanislav Štech, CSc. „Místo konání konference není vůbec formální, neboť je možno říci, že Univerzita Karlova je emblémem vzdělanosti a vzdělání v této zemi. Zažívá samozřejmě jisté obavy, jakým směrem se vyvíjí nejenom terciární vzdělávání, ale i konceptuální vzdělávání a jeho řízení. Téma konference nabývá podle mého soudu v současné době skutečně autenticky aktuálního významu. Domnívám se, že myšlenka hledání místa vzdělání není pouze řečnická.

Je potřeba si uvědomit zarámování, v jakém se dnešní vzdělávání ocitá. Upozornit bych dnes ještě chtěl na to, že po 20 letech vidíme něco, co by se dalo označit za destrukci konceptu veřejného zájmu ve vzdělávání,“ řekl v úvodu svého proslovu.

Program konference

(Lucie Kettnerová)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.