Mene Tekel - konference Reflexe totality v umění a vzdělávání

22. února 2011


„Univerzity mají rozvíjet veřejnou mravnost, a proto vítám, že se konference Mene Tekel koná na univerzitní půdě,“ uvedl při dnešním zahájení konference „Reflexe totality v umění a vzdělávání“ rektor Univerzity Karlovy profesor Václav Hampl.

Studenti a odborná veřejnost měli v průběhu dopoledne, které moderoval senátor a historik PhDr. Tomáš Grulich, možnost seznámit se v Kongresovém centru Karolina s filmovými dokumenty o životě a díle sochařů Otakara Švece a Jaroslava Šlezingera.

Po projekci filmu „Zaváté šlépěje“ o Jaroslavu Šlezingerovi vystoupil prezident Mezinárodní asociace bývalých politických vězňů a obětí komunismu INTER ASSO Jure Knezović.

Jeho přednášku „Paradoxy zásahů komunistického režimu do vzdělávacího procesu politicky nepohodlných“ se zájmem poslouchali studenti gymnázia Štěpánská, ale i základních škol. „Režim ovlivňoval a natolik měnil etické hodnoty mladé generace a životní představy, které si v rodinách utvářeli, že mladí lidé často začali nedůvěřovat rodičům. To vedlo k tomu, že mladí často neváhali a začali udávat vlastní rodiče nebo příbuzné,“ osvětloval studentům Knezović. Sám byl v roce 1959 jako gymnazista zatčen za členství v uskupení „Chorvatská revoluční mládež“, které chtělo osvobodit Chorvatsko od komunismu.

V průběhu odpoledního programu máte ještě možnost vyslechnout přednášku Mgr. Jaroslava Pinkase z oddělení dokumentace Ústavu pro studium totalitních režimů nebo teatrologa docenta Vladimíra Justa.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.