23. února 2011

Studující mají právo rozhodovat o podobě vysokého školství

Budapešťská deklarace, 18. 2. 2011, Maďarsko, 21. konvence Evropské studentské unie

Studentky a studenti jsou hlavními aktéry vysokého školství. Proto musejí mít možnost ovlivňovat jeho podobu a další směřování. Jejich hlas nesmí být opomíjen, říká deklarace přijatá na 21. konvenci Evropské studentské unie (ESU) v Budapešti.


Vysoké školy v celé Evropě čelí tlakům na zvyšování ekonomické efektivity, širší spolupráci s komerčním sektorem, zavedení nebo zvyšování školného. Všechny tyto změny se výrazným způsobem dotýkají především studentek a studentů. Ti ale nechtějí jen přihlížet tomu, jak se vysoké školství v návaznosti na ekonomickou a společenskou situaci mění.


Ne klienti, ale partneři


Studující jsou pod vlivem tzv. manažerských reforem stále častěji stavěni do role zákazníků, kteří pasivně přijímají, co se jim nabídne. S těmito změnami se však studentky a studenti po celé Evropě odmítají smířit. Studující se aktivně podílejí na utváření vysokoškolského prostředí, vysoké školy je tedy musí chápat jako partnery, kteří mají právo spolurozhodovat a také nesou za tato rozhodnutí díl odpovědnosti.


Své postoje dokázali dát evropští studující zřetelně najevo. „Současné protesty v celé Evropě jsou jasným znamením, že si studující přejí zachovat veřejný charakter vysokoškolského vzdělávání“, prohlašuje ESU v deklaraci. Navzdory tomu, že studentky a studenti dokázali v masovém měřítku s tímto požadavkem vystoupit, není jejich hlas dostatečně respektován.


Evropské země prostřednictvím svých ministrů zodpovědných za vzdělávání prohlásily v roce 2003 v Berlínském komuniké, že studující jsou rovnocennými partnery v řízení vysokých škol. Budapešťská deklarace tvrdí: „Nastal čas, aby studentky a studenti v celé Evropě na této roli trvali“. Studující mají mít podíl na všech úrovních řízení – včetně té, kde se přijímají důležitá rozhodnutí.



Evropská studentská unie (ESU)


Evropská studentská unie zastřešuje 45 národních studentských organizací z 38 zemí Evropy. Reprezentuje a hájí zájmy studujících na evropské úrovni, představuje partnera k jednání pro Evropskou unii, Radu EU nebo UNESCO. Českou republiku v ESU zastupuje Studentská komora Rady vysokých škol.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.