23. února 2011

„Imre Kertész Kolleg Jena“ se představuje v Praze

Prvého listopadu 2010 bylo na Friedrich-Schiller-Universität v Jeně slavnostně otevřeno Kolegium Imre Kertésze, a to s dotací spolkového ministerstva pro vzdělání a výzkum SRN ve výši 8,2 milionů euro. S těmito prostředky bude v příštích šesti letech (s prodloužením o dalších 6 let) podporováno celkem deset fellows, kteří budou bádat k tématu „Východ Evropy ve 20. století – srovnání historických zkušeností“. Jako jediné z devíti podobných kolegií, podporovaných vládou SRN, je Kolegium Imre Kertésze společně vedeno jedním Němcem – jenským profesorem Joachimem von Putkammer – a jedním Polákem – profesorem varšavské university Wlodzimierzem Borodziejem. Vedení Kolegium Imre Kertésze počítá s tím, že bude intensifikováno jeho propojení s „Jenským centrem pro dějiny 20. století“ a s „Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“. Kolegium se bude podílet i na výchově doktorandů a pravidelně oslovovat co nejširší veřejnost. Na Univerzitě Karlově se Kolegium Imre Kertésze, které zatím nemá české fellows, chce 11.3. pátek v 10:00 v posluchárně č. 141 představit a navázat pracovní kontakty k pražským fakultám a institutům.

Ředitelé „Imre Kertész Kolleg Jena“: prof. Włodzimierz Borodziej (vlevo) a prof. Joachim von Puttkamer


Klíčová zkoumaná témata se týkají diktatur, válek, násilí, forem státnosti, přelomů moderny a intelektuálních horizontů – vnímání sebe samého a vnímání cizích v různých regionech Evropy. Výsledky své práce budou kolegiáti – renomovaní historikové soudobých dějin z celého světa - zveřejňovat nejen obvyklou formou publikací a vědeckých konferencí, ale také v plánované čtyřsvazkové syntéze kolejních výzkumů. Kolej má vlastní internetový portál pro výsledky svých výzkumů a pro kontakt s partnery, kteří jsou ochotni kooperovat formou projektů, výstav atd.


Kolej se nazývá po maďarském židovském spisovateli Imre Kertészovi, který svoji traumatickou zkušenost vězně z Osvětimi a Buchenwaldu uplatnil v literární formě jako varování před možnými prolomeními civilisace a lidskosti ve 20. století. Kertész obdržel za své dílo roku 2002 Nobelovu cenu za literaturu. V jeho duchu se kolegium zaměřuje na prohlubování reflektujícího, demokratického dějinného vědomí, nepodřízeného jakémukoliv nacionalismu.   



Kontakt:

Prof. Dr. Joachim von Puttkamer

Imre Kertész Kolleg Jena

Friedrich-Schiller-Universität Jena

Leutragraben 1

07743 Jena

Tel.: 03641 / 944070

E-Mail: joachim.puttkamer[at]uni-jena.de

Další informace zde.

Tisková zpráva








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.