2. března 2011

První vzorová smlouva mezi fakultními nemocnicemi a lékařskými fakultami

Smlouvu o spolupráci mezi fakultními nemocnicemi a lékařskými fakultami, která se stane základem budoucího zákona o univerzitních nemocnicích, dnes představili zástupci Ministerstva zdravotnictví ČR, Asociace lékařských fakult a Asociace nemocnic.  

Ministerstvo zdravotnictví plánuje do konce příštího roku předložit paragrafové znění zákona o univerzitních nemocnicích. „Představení vzorové typové smlouvy je první krok a následovně ministerstvo zahájí práce na úpravě vyhlášky o organizaci a vnitřním fungování fakultních nemocnic,“ uvedl legislativní náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek. Podle jeho slov se nejedná o závazný dokument, ale obsahuje náležitosti, které by jak podle právníků MZ ČR, tak lékařských fakult a fakultních nemocnic měly v smlouvě být obsaženy.

„Text nové vzorové smlouvy vychází z již existujících smluv s přihlédnutím k situaci ve vzdělávací a vědecké činnosti, k otázkám kompetencí a sdílení prostor. Jedná se o základní rámec, ze kterého by měly obě instituce i do budoucna vycházet při uzavírání smluv mezi partnerskými institucemi,“ sdělil děkan 1. lékařské fakulty profesor Zima a prezident Asociace lékařských fakult.

Zástupkyně Asociace nemocnic a ředitelka fakultní nemocnice v Plzni Ing. Jana Kunová zmínila, že by bylo velmi účelné, kdyby se fakultní nemocnice staly univerzitními a tím se zjednodušilo např. složité právní propojení mezi fakultní nemocnicí a lékařskými fakultami. Jako příklad uvedla situaci, kdy zaměstnanci nemocnice jsou podřízeni přednostovi, který je ovšem zaměstnancem jiné organizace - lékařské fakulty. „Univerzitní nemocnice by měly být jako v zahraničí financovány z více zdrojů. Ve fakultních nemocnicích děláme spousty věcí pro blaho pacientů, ale v momentálním systému nejsou placeny. Naše prosperita vyplývá z vysokého nasazení a produktivity práce, ale pojišťovna nám například neproplácí, když jsme v pohotovosti a čekáme, zda pacient přijde,“ uvedla Ing. Jana Kunová.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.