14. března 2011

Evakuace místo diskuse. Japonské zemětřesení poprvé

Obvyklá fráze, kdy se zpravodaj hlásí přímo z „epicentra“ dění, znamená v případě doc. PhDr. Jiřího Nekvapila, CSc. z Ústavu lingvistiky a ugrofinistiky Filozofické fakulty UK holou skutečnost. Doc. Nekvapil se v úterý v noci vrací z Japonska. „Zažil jsem to zemětřesení v bizarním kontextu,“ píše v kratičkém mailu, kterým odpověděl na otázky redakce časopisu i-Forum před tím, než odjížděl na letiště směr Praha.

V jaké oblasti Japonska konkrétně jste působil? Do jaké míry byla tato oblast zasažena zemětřesením?

Byl jsem na Univerzitě Hokkaido (Sapporo), Univerzitě Waseda (Tokio) a Kanda University of International Studies (Chiba, asi 30 km od Tokia). Zemětřesení jsem zažil v Chibě, kde jsem dosud. Oblast zasažena byla – jsou vidět popraskané chodníky, vzdouvající se asfalt na parkovištích, ze země prosakující voda, mírně propadlé plochy, bláto, na hotelech odpadající omítka na chodbách …

Jak situaci zvládají úřady, tedy státní správa, a jak civilní obyvatelstvo?

Všichni naprosto skvěle.

Je-li taková instituce zasažena přírodní katastrofou, do jaké míry to pozmění její provoz – přeruší výuku a snaží se napravit, co se dá, nebo se naopak snaží zachovat určitý řád a co nejrychleji se opět nastartuje výuka?

V pondělí odpadla výuka, protože jsou několikahodinové výpadky elektrického proudu a nejezdily vlaky. Jak to bude vypadat dál, nikdo neví.

Jaké jsou vaše zkušenosti a pocity z této situace - zakusit bezprostředně zemětřesení a také změnu fungování společnosti? Určitě to má obrovský sociální a emocionální dopad na místní obyvatelstvo a zcela jistě i na cizince, kteří tam zrovna jsou.

Měl jsem přednáškové turné od 1.3. do 12.3, ale protože byl zrušen můj let 12.3., poletím až, snad, 15.3. Během té doby jsem měl čtyři přednášky, dvě v Sapporu, jednu v Tokiu, jednu v Chibě. Zemětřesení začalo ani ne pět minut po ukončení mé přednášky, tj. v pátek, v 14,50 – podle programu měla být přestávka před diskusí, ale místo diskuse jsme vybíhali ven na univerzitní kampus, vrávorali a následovala organizovaná evakuace. Na delší odpověď teď už nemám čas, musím zabalit a zítra ráno letím do Prahy, alespoň doufám. Zažil jsem to zemětřesení v bizarním kontextu a mám i nějaké fotky, pokud byste chtěla rozhovor, dokud jsem toho plný, uvidíme se ve středu v Praze.

Děkuji, že jste si i v takové situaci našel čas a myšlenky pro časopis i-Forum.

(Marie Kohoutová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.