25. března 2011

Tuberkolóza, nemoc nejen sociálně slabých

„Tuberkolóza byla a je nemoc sociálně slabých, ale můžete ji dostat i když jste přetížená a pracujete třeba na ministerstvu. Je to otázka Vaší vnímavosti k tuberkulóze a s kým se stýkáte,“ uvedl u příležitosti Světového dne tuberkolozy prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc. přednosta I. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí 1. LF UK a VFN.


Tuberkulóza stále představuje globální celosvětové ohrožení, přesto se jí v médiích věnuje méně pozorosti, protože převažují mediálně zajímavější témata. Pokud žijete v České republice máte stokrát menší šanci, že se nakazíte touto nemocí, než pokud byste byla v Indii, Číně, Indonésii. Devadesát procent všech onemocnění tuberkulózou postihuje obyvatelstvo rozvojových zemí, ale tuberkuloza je zrádná v tom, že stačí sdílet dlouhodobý kontakt s někým, kdo má nepoznanou tuberkulózu a nakazíte se kdekoli na světě. V Evropě je nejhorší situace v Rumunsku a Moldávii a Rusku. 

„Pokud se ptám mediků 1. LF UK, kolik si myslí, že je v České republice ročně nově zjistěných případů onemocnění tuberkulózou, tak mi v 5. ročníku studia odpovídají padesát.  Poslední zpracované údaje máme za rok 2009,  kdy jsme v Čechách evidovali 710 případů. Je to sice oproti dřívějším letům pokles oproti 879 v roce 2008, ale je zřetelná diskrepance mezi vědomím obyvatelstva a realitou,“ říká prof. Jiří Homolka. Podle jeho názoru si veřejnost neuvědomuje aktualitu onemocnění a vnímá tuberkulózu jako dinosaura, živočicha, který tady není, ale občas najdeme jeho zkamenělé vejce.


„Tuberkulóze by se měla trvale věnovat pozornost, protože Česká republika ačkoli existuje propracovaný dohled nad tuberkulozou, zůstává otázkou jak vývoj této nemoci ovlivní imigrace,“ varuje přední odborník na tuto problematiku a dodává: „S tuberkulózou se začalo bojovat v jinak nepříznivém roce 1948, kdy se stát rozhodl bojovat s tímto onemocněním a od té doby počet případů trvale klesá s výjimkou let bezprostředně po Sametové revoluci. Od 1. listopadu 2010 stát zrušil povinou BCG vakcinaci a byla zavedena jen selektivně – tedy v rizikových skupinách novorozenců. Dopady této změny budou pozvolné a další vývoj rozšíření tuberkulozy v České republice není možné jednoznačně určit.“


V současné době se tuberkulóza u pacientů do 20 let objevuje převážně u lidí, kteří nebyli očkováni a praktičtí pediatři si v budoucnu musí připravit na skutečnost, že se tato diagnoza opět může vyskytovat. „Jako rodič si musíte uvědomit, že očkování chrání proti závažným formám tuberkulózy a je prevencí individua. Pokud jsou děti očkovány jsou v nejrizikovějším období chráněny. Na poklesu počtů tuberkulózy má ovšem největší zásluhu její včasné objevení, izolace a léčba,“ shrnuje prof. Jiří Homolka.


prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc.

Je předním odborníkem v oblasti plicních chorob, členem European Respiratory Society (ERS), American College of Chest Physicians (ACCP) a Německé pneumologické společnosti (DGP).



P.K.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.