Jak vypadá udržitelná péče o kulturní dědictví místních komunit v Evropě?

28. března 2011

Na to se snažili odpovědět účastníci mezinárodního symposia, které se uskutečnilo v pátek 25. března 2011 v aule Pedagogické fakulty UK. Hlavními pořadateli setkání byly kromě PedF UK nevládní nezisková organizace BEZK a vydavatel magazínu Ekolist.cz.

Cílem symposia byla výměna evropských zkušeností v oblasti komunitní péče o kulturně historické dědictví a vzdělávání pro udržitelný rozvoj. Projekt byl podpořen koncem roku 2009 v operačním programu MŠMT Vzdělávání pro konkurenceschopnost. „Díky podpoře z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR jsme mohli pozvat zajímavé zahraniční hosty, například profesora Davida Austina, ředitele Velšské akademie kulturního dědictví, nebo světově uznávaného odborníka na ekomuzea, profesora Petera Davise,“ uvedla prof. PhDr. Kateřina Charvátová, CSc., proděkanka pro vědu na Pedagogické fakultě UK.

„Společně s profesorem Davisem vystoupila například i ředitelka italského ekomuzea v Piemontu Donatella Murtas, takže nešlo jen o představení teoretických konceptů, ale také o jejich uplatnění v praxi,“ doplnila PhDr. Hana Havlůjová, koordinátorka symposia, a dodala: „Další dva zahraniční příspěvky pak byly inspirativní z hlediska systémového propojení péče o kulturní dědictví se vzděláváním.“

Součástí sympozia byla i veřejná přednáška odborníka na ekomuzea profesora Petera Davise z Univerzity v Newcastlu, která se uskutečnila na půdě Francouzského ústavu pro výzkum ve společenských vědách o den dříve a byla proslovena na téma Ekomuzea a genius loci. Další část doprovodného programu tvořila výstava Hledání skryté krásy instalovaná v chodbě PedF UK, která představila výbor z výtvarných prací žáků ZŠ Moravská Třebová, jež vznikly na základě čtyřleté spolupráce s Průmyslovým muzeem v Mladějově v oblasti výchovy ke vztahu ke kulturně historickému dědictví.

(Lucie Kettnerová)







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.