4. května 2011

Mezinárodní konference Dialog ve výchově, umění a sportu

Katedra občanské výchovy a filozofie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy pořádá dne 5. 5. 2011 mezinárodní konferenci nazvanou Dialog ve výchově, umění a sportu. V pořadí jde již o konferenci desátou, jubilejní. Od roku 2002, tradičně vždy první týden v květnu, se setkáváme na konferenci věnované pokaždé jednomu z podstatných témat filozofie výchovy. (2002 Prostory porozumění ve výchově, umění a sportu, 2003 Odpovědnost ve výchově, umění a sportu, 2004 Pragma ve výchově, umění a sportu, 2005 Pohyb ve výchově, umění a sportu, 2006 Násilí ve výchově, umění a sportu, 2007 Hodnoty ve výchově, umění a sportu, 2008 Éthos ve výchově, umění a sportu, 2009 Imaginace ve výchově, umění a sportu, 2010 Symbol ve výchově, umění a sportu).

Konference letos zohledňuje především dialog, dialogický charakter výchovy a vzdělávání a problematiku dialogu v širokém spektru interdisciplinárních kontextů filozoficko výchovných, v prostředí pedagogických, uměnovědných a sportovních aktivit.

Konferenci zahajuje prof. dr. Radim Palouš, Dr. h. c. Jako každoročně přijede řada zahraničních hostů, tentokrát z univerzit německých (Freie Universtaet Berlin, Technische Universitaet Darmstadt), ruských (Novosibirská státní univerzita, Volgogradská univerzita) a ze slovenské Trnavské univerzity. Vedle zahraničních hostů, kmenových členů katedry občanské výchovy a filozofie a katedry primární pedagogiky, doktorandů oboru filozofie se konference aktivně zúčastní kolegové z Jihočeské univerzity, z Univerzity ostravské, Technické univerzity Liberec ad.

Společným jmenovatelem filozofických vystoupení je otázka po samotné podstatě výchovného dialogu jako setkání generací a analýza konkrétních podob dialogu (v nejrůznějších konceptech výchovných a vzdělávacích – od sókratovsko-platónské podoby, přes Korczaka, Bubera, Lévinase až k podobám postmoderním), na pořad přijde dialog mezi Západem a Východem, dialog mezi kulturami, ekonomické i etické dimenze dialogu, dále konkrétní vzdělávací strategie, analýza historických podob výchovného dialogu a také tvorba pojatá jako dialog.

Z konference bude opět vydána publikace s názvem „Dialog ve výchově, umění a sportu“ využitelná především pro potřeby doktorského studia na pedagogických fakultách.

Letošní mezinárodní konference Dialog ve výchově, umění a sportu je součástí řešení výzkumného záměru MSM 0021620862 – Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání.

Doc. PhDr. Naděžda Pelcová, CSc., vedoucí katedry občanské výchovy a filozofie Pedagogické fakulty UK






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.