13. května 2011

Ortenova cena pro Františku

13.5.2011, rubrika: Kultura, strana: 9, autor: kul



PRAHA Za odvážný pokus o velký duchovní román v době rozpadlé do mikropříběhů označila porota román Františky Jirousové Vyhnanci, za který včera obdržela Ortenovu cenu. Členka poroty, nakladatelka Markéta Hejkalová, jej ve svém laudatiu nazvala „velkým křesťanským románem“.

Letos třicetiletá autorka se narodila v rodině básníka Ivana Jirouse a výtvarnice Juliany JirousovéStritzkové. Dětství bylo poznamenáno nepřítomností vězněného otce. Snad nejznámější Jirousova sbírka Magor dětem byla ostatně určena jí a její sestře Martě. Vystudovala Policejní akademii v Praze. V současné době je doktorandkou filozofie na FF UK v Praze a věnuje se především filozofii křesťanské. V Praze také pracuje jako archivářka v samizdatové knihovně Libri prohibiti. Žije střídavě v Praze a na Vysočině ve Staré Říši. V roce 2000 vydala román Velmi vzdálený oheň, který napsala v osmnácti letech. S Janou Bauerovou založila literární skupinu Katolická dekadence.

Duchovní hledání ve Staré Říši Oceněná kniha se odehrává ve Staré Říši na Vysočině. V pozadí jejích fiktivních dějů tušíme událost skutečnou, či spíše s reálným základem: spory o legendární knihovnu nakladatele Josefa Floriana (1873-1943), autorčina dědečka. Ač čtivě napsaný a poutavý, není to nicméně děj a zvědavost na jeho vývoj, co na knize zaujme nejvíc, nýbrž intenzita duchovního hledání. Podle Markéty Hejkalové „je ono hledání mnohem mučivější a mnohem opravdovější než v první knize, hrdinové nehledají především své místo v okolním světě, nýbrž hlubší smysl a náplň existence své a existence vnitřního i vnějšího světa, a v jejich hledání se mísí ideje a myšlenky z nejvyšších nebeských sfér s těmi nejběžnějšími a nejpřízemnějšími věcmi“.

Cena Jiřího Ortena je cenou pro autory do 30 let, kterou organizuje SČKN. Partnerem ceny je Magistrát hlavního města Prahy. Do užší nominace se kromě Jirousové dostal Jaroslav Balvín s knihou Mácha: Deníky. Turistický průvodce (Novela bohemica) a Zuzana Frantová: Vikingská princezna aneb Velké velrybí vyprávění (Albatros).






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.