Svět knihy proběhl opět za účasti Univerzity Karlovy

15. května 2011

15. 5. 2011, autor: Lucie Kettnerová, rubrika: i-Forum informuje

Již 17. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy hostil ve dnech 12.–15. května Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Nakladatelství Karolinum opět vítalo návštěvníky u svého z dálky viditelného stánku v rohu pravého křídla Průmyslového paláce. Letošním partnerem festivalu se stal Ústav Blízkého východu a Afriky FF UK, který se spolupodílel na přípravě a moderování mnoha pořadů věnovaných arabské literatuře. Čestným hostem festivalu byla totiž Saúdská Arábie.

Zajištěním expozice Saúdské Arábie jako čestného hosta veletrhu Svět knihy Praha 2011 bylo pověřeno Ministerstvo vyššího vzdělávání (MOHE), které dostalo za úkol nejen naplánovat, připravit a zajistit účast Saúdské Arábie, ale stalo se i garantem všech doprovodných aktivit. Na mnoha částech programu, který měl představit arabskou literaturu v širších kontextech, se podíleli i někteří pracovníci a studenti Ústavu Blízkého východu a Afriky, jedné z předních institucí v České republice, která nabízí komplexní studium oblasti Blízkého východu. Ve společných diskuzích se na veletrhu řešila témata jako islámská civilizace, orientalistika či vývoj literárních hnutí v Saúdské Arábii a České republice.

Nakladatelství Karolinum návštěvníkům veletrhu představilo svou pestrou knižní produkci včetně nejčerstvějších novinek. Ty podpořili svou účastí jejich autoři a během pátku a soboty byli ve vyhrazených časech připraveni se zájemci o knize diskutovat nebo ji doplnit svým podpisem. V páteční odpoledne představili knihu Osvobozené Československo autoři Jan Kuklík a Jan Němeček, Petr Charvát podepisoval novinku Zrození státu a medievalista pro dějiny umění českých zemí a znalec křesťanské ikonografie Jan Royt prezentoval druhé vydání publikace Obraz a kult v Čechách 17. a 18. století. V sobotu se čtenáři mohli setkat se Martinou Šmejkalovou, autorkou knihy Čeština a škola.

Filozofická fakulta UK měla prostor vyhrazený v pravém křídle paláce v rámci stánku vysokoškolských vydavatelů. Představila v něm např. zcela nové kolektivní dílo Heslář české avantgardy, jehož cílem je rekonstrukce vybraných stěžejních pojmů a konceptů, které česká umělecká avantgarda zavedla zejména do literatury a výtvarného umění. Dále si mohli čtenáři pořídit se slevou novinky z edičních řad Fontes a Trivium.

Literární festival v číslech


počet účinkujících



483



počet pořadů celkem



406



počet výstav



22



Veletrh v číslech




počet vystavovatelů



322



počet stánků



211



plocha



3 016 m2



počet registrovaných odborných návštěvníků:



665







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.