1. června 2011

Ministr informoval o průběhu příprav reformy VŠ

Praha, 31. května 2011 – Ministr školství Josef Dobeš představil nového náměstka pro výzkum a vysoké školství profesora Ivana Wilhelma a informoval o změnách, které je nutné v oblasti terciárního vzdělávání provést.  


Na tiskové konferenci shrnul ministr průběh příprav návrhu věcného záměru zákona o vysokém školství, popsal kroky, které je třeba provést a vysvětlil systémové změny, které připravovaná reforma obsahuje zejména v oblasti financování, hodnocení kvality a srozumitelného pojetí pozic akademických pracovníků. Zároveň představil nového náměstka pro výzkum a vysoké školství, kterým se od 1. června stane Prof. Ing. Ivan Wilhelm CSc.


Je to výzva a důležitá etapa pomoci při koncipování pravidel pro akademický život v České republice,“ reagoval na slova ministra nastupující náměstek Ivan Wilhelm.


Rovněž zdůraznil nutnost akcelerace prací na přípravě nového vysokoškolského zákona, v rámci něhož je třeba stanovit nové podmínky činnosti vysokých škol. Profesor Wilhelm otevřel otázku mezinárodní spolupráce, upozornil na potřebu diverzifikace vysokých škol a nastavení kritérií kvality.


Následně vystoupil profesor Rudolf Haňka, předseda Rady pro reformu vysokého školství, který stručně popsal současný stav českého vysokého školství a vysvětlil nutnost připravovaných kroků. Zásadní změnou, která povede ke zlepšení kvality, by měla být institucionální akreditace. Důležitá je i změna v přístupu udělování titulů. „Tituly docentů a profesorů se dnes udělují bez skutečného vztahu k potřebám vysokého školství. Nevyhovují ani současné akreditační postupy, chybí nezávislá kontrola kvality,“ popsal profesor Haňka.


Přítomní se shodli na tom, že připravovaný věcný záměr zákona o vysokém školství je třeba podrobit rozsáhlé diskuzi, zároveň však potvrdili původní harmonogram, podle něhož by měl být věcný záměr zákona předložen vládě v listopadu.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.