6. června 2011

Mezi Paříží a Prahou: setkávání, spolupráce, dialog

6. 6. 2011; autor: Norbert Schmidt; rubrika: i-Forum informuje

Návštěva Paříže, které se zúčastnili pražský arcibiskup Dominik Duka spolu se zástupci pražské Katolické teologické fakulty a redakční rady teologické revue Salve, byla bohatá na inspirativní setkání a různorodé podněty pro českou, ale i francouzskou stranu. Otevřela se tak mimo jiné i možnost další spolupráce.

Česká delegace s Mons. Dominikem Dukou v středověkých prostorách Collége des Bernardines. (foto: Tomáš Roule)

Hlavní motivací návštěvy Paříže, která proběhla 21. - 25. května 2011 byla debata v centru Collége des Bernardins nad tématem Uzdravení paměti v postkomunistické společnosti. Velký úspěch sklidilo osobní svědectví pražského arcibiskupa o problému kněžské kolaborace s StB. Vedle Dominika Duky, který načrtl i celkový rámec této bolestné problematiky a současné právní i církevní možnosti jejího řešení, promluvil prof. Albert-Peter Rethmann, pedagog KTF UK a ředitel Institutu pro světovou církev a misii z Frankfurtu nad Mohanem, a polský dominikán Tomasz Dostatni, ředitel nadace Ponad Granicami. Prof. Rethmann přednesl úvahu nad typologií motivů, které vedly kněze ke spolupráci s totalitním systémem. Dostatni ukázal na třech konkrétních příkladech spolupráce polských kněží obtížnost jednoznačných závěrů a morálního hodnocení těchto jevů.

Debata v Collége des Bernardines, zleva: Albert-Peter Rehtmann, Tomasz Dostatni, Antoine Arjakovski a Henry Rousso. (foto Norbert Schmidt)

Za francouzskou stranu promluvil historik Henry Rousso a světící biskup Mons. Eric de Moulins-Beaufort. Roussou, mimo jiné odborník na problematiku vichystické vlády, období, kdy část Francie za války kolaborovala s nacistickými okupanty, vyzdvihl hodnotu paměti a proměny přístupu ke zpracování obtížných etap minulosti. Biskup Moulins-Beaufort načrtl současné snahy katolické církve, konkrétně kardinála Lustigera, po pravdivějším pohledu na mnohovrstevnaté dědictví Francouzské revoluce, a to včetně její krvavé stránky teroru vůči odlišně smýšlející části obyvatelstva.

Následovala otevřená debata, v níž se za přítomnosti velvyslankyně ČR ve Francii Marie Chatardové a velvyslance Francie v ČR Pierra Lévyho v auditoriu otevřela zajímavá otázka po nositelích národní paměti. Do jaké míry je to stát, republika, kultura a jakou roli v těchto procesech má hrát církev? Setkání vynikajícím způsobem moderoval Antoine Arjakovski, ředitel Institutu ekumenických studií ve Lvově, který do debaty vnesl různé modely vyrovnání se s komunistickou minulostí v bývalé východní Evropě.

Vedle zmíněné debaty se česká delegace setkala s pařížským arcibiskupem, kardinálem André Vingt-Trois, který s Mons. Dukou hovořil o otázkách přítomnosti církve v Paříži a zkušenosti její komunikace s nejširší veřejností, např. v katedrále Notre Dame a či právě v novém centru Collége des Bernardins. Rozhovoru se zúčastnil i Mons. Patrick Jacquin, rektor katedrály, se skupinou vedoucích pracovníků. Pražský arcibiskup se zajímal jak o konkrétní škálu programů v pařížské katedrále (od různých forem bohoslužeb, koncertů až po intenzivní průvodcování a promítání filmů v samotné katedrále), způsoby její organizace, tak o vzdělávání a formaci seminaristů. Předmětem hovoru byla i současná papežova iniciativa Nádvoří národů, která právě v Paříži již proběhla a která se má uskutečnit i v Praze.


Řada intenzivních setkání těchto několika dní otevřela mnoho podstatných témat. V centru pozornosti vždy stála otázka po otevřeném dialogu církve se současným světem a kulturou. Těšit se můžeme na brzké pokračování tohoto dialogu v Praze, kterou v listopadu navštíví kardinál Vingt-Trois. Antoin Lion, přední znalec rozhovoru dominikána Marie-Alaina Couturiera a avantgardních umělců, jako byli Fernand Legér, Henry Matisse, Pablo Picasso či Le Corbusier, pronese přednášku na Katolické teologické fakultě. V rámci budoucí spolupráce center Collége des Bernardines, Dominikánská 8 a Centra teologie a umění při KTF UK se hovořilo o prohloubení otázek po současné antropologii, sekularismu a problematice předávání paměti.

Pedagog KTF UK a iniciátor centra Dominikánská 8 Benedikt Mohelník OP před dílem Anishe Kapoora na výstavě Almost nothing v Paříži. (foto Norbert Schmidt)

Setkání v Paříži připravily česká teologická revue Salve, Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze – Centrum teologie a umění, Česká dominikánská provincie, polská nadace Ponad granicami ve spolupráci s výzkumnou katedrou Société, Liberté Paix Collége des Bernardins a za podpory Kirche in Not a Francouzského institutu v Praze.

K tématu problematiky StB a církev právě vyšlo nové číslo revue Salve 1/11.

Norbert Schmidt, ctu









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.