Dětská stomatologická klinika v Motole je excelentní pracoviště

13. června 2011

13. 6. 2011, autor: P.K., rubrika: i-Forum informuje

S novými trendy dětské stomatologie se mohli seznámit účastníci mezinárodní konference uspořádané k 40. výročí založení Dětské stomatologické kliniky při Fakultní nemocnici v Motole.

Jednodenní mezinárodní sympozium zahájil ředitel Fakultní nemocnice v Motole (FNM) JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA. společně s děkanem 2. LF UK doc. MUDr. Ondřejem Hrušákem, Ph.D. „Na klinice probíhá péče o pacienty s vrozenými anomáliemi, nádory, o které se soukromá pracoviště nemohou postarat v plné šíři. Doufám, že stomatologická klinika, která stejně jako spousta dalších našich pracovišť musí čelit konkurenci soukromé sféry, bude i v budoucnu stejně excelentní,“ uvedl děkan 2. LF UK.

Akademičtí pracovníci kliniky se podílí společně s kolegy z Akademie věd ČR na práci Centra biomedicínské informatiky (CBI). „Naším cílem je vytvořit systém zubní ontologie a zjednodušit administrativu vytvořením hlasového modulu se záznamem,“ uvedla přednostka Dětské stomatologické kliniky prof. MUDr. Taťjána Dostálová, DrSc., MBA. Druhý velký výzkumný projekt kliniky se soustředí na péči o hendikepované pacienty a na zpřístupnění nových dětských postupů do systému péče.

Pondělní slavnostní otevření nových prostor kliniky se vzhledem k očekávané stávce zrušilo, ale jejich zprovozněním se pracoviště dostane i po technické stránce na úroveň třetího tisíciletí.

prof. MUDr. Taťjána Dostálová, DrSc., MBA

Na stomatologické klinice probíhá pregraduální výuka stomatologie posluchačů 4. ročníku 2. LF UK systémem blokových stáží a pro 5. ročník byl vypsán předmět Základy maxilofaciální chirurgie. Klinika se věnuje komplexní stomatologické problematice v dětském věku, maxilofaciální chirurgii – vrozeným vadám, poranění a nádorům obličeje a čelistí. Klinika se podílí na onkologicko-hematologickém programu, jehož součástí je nejen léčení pacientů s tumory, ale i provádění rekonstrukčních výkonů u deformit vzniklých po ablačních operacích a aktinoterapii. Mezi pacienty patří i děti s vrozenými a vývojovými vadami, u kterých dochází k poruchám růstu čelisti a obličeje. Další prioritou kliniky jsou pacienti s kraniofaciálními malformacemi, u nichž jako jediné pracoviště v ČR provádí operace. Klinika se podílí i na práci Traumacentra.

Pracovníci kliniky působí ve výborech následujících odborných společností:

American Society for Laser Medicine and Surgery – prof. MUDr. Taťjána Dostálová, DrSc., MBA

International Society of Optical Engeneering – prof. MUDr. Taťjána Dostálová, DrSc., MBA

European Prosthodontic Association – prof. MUDr. Taťjána Dostálová, DrSc., MBA

Česká společnost protetické stomatologie ČLS JEP – prof. MUDr. Taťjána Dostálová, DrSc., MBA

Společnost maxilofaciální chirurgie ČLS JEP – doc. MUDr. Jiří Kozák, CSc.

Sekce chirurgie lební base České neurochirurgické společnosti – doc. MUDr. Jiří Kozák, CSc.

Evropský výbor Společnosti base lební – doc. MUDr. Jiří Kozák, CSc.

Česká společnost pro dětskou stomatologii – MUDr. Kristina Ginzelová












Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.