1. července 2011

Centrum vizuální historie Malach vydává vlastní magazín

Nový čtvrtletník s názvem Magazín CVH Malach začalo vydávat Centrum vizuální historie Malach, jehož archiv nahrávek zpřístupnila před více než rokem knihovna MFF UK. Elektronický časopis bude čtenářům přinášet novinky nejen z Centra Malach, ale i z dalších spřízněných institucí.

Každé číslo magazínu bude obsahovat rozhovor se zajímavými osobnostmi či pozoruhodný příběh ze svědectví pamětníka. „ V časopise bychom také rádi publikovali původní studie a články k tématům spojeným s Archivem vizuální historie Institutu USC Shoah Foundation, a to v nejširším slova smyslu: od možností vzdělávacího a vědeckého využití audiovizuálních svědectví pamětníků přes případové studie nejrůznějších témat s využitím archivních svědectví až po širší metodologické a teoretické souvislosti orální historie, lidské paměti a vyprávěných vzpomínek z hlediska humanitních, společenských i přírodních věd,“ říká koordinátor CVH Malach Jakub Mlynář.

V prvním čísle se čtenáři dozvědí o potenciálu videonahrávek svědectví pro vysokoškolské vzdělávání (na příkladu různých kurzů), na počátky vzniku archivu vzpomíná Martin Šmok, který je dlouholetým spolupracovníkem Institutu USC Shoah Foundation a poradcem pro vzdělávací programy. Z Archivu vizuální historie redakce vybrala jednoho z nejstarších českých pamětníků, jehož svědectví bylo natočeno: jedná se o Emila Glaubera, který se narodil roku 1895 a bojoval na východní frontě první světové války. Článek o vzdělávacím projektu Zmizelí sousedé, který již více než 10 let probíhá na školách v ČR, pochází z pera koordinátorky projektu Mgr. Marty Vančurové. Závěrečné stránky čísla patří povídce Dity Stehlíkové, která se umístila na 1. místě literární části letošního ročníku soutěže DANIEL, pořádané Národním institutem dětí a mládeže při MŠMT.

Magazín CVH Malach ke stažení

Další články k tématu:

Projekt Malach dokončen. Archiv nahrávek zpřístupní knihovna MFF UK

Centrum Malach zažívá zatěžkávací zkoušku. Čeká ho pět měsíců testovacího provozu

Centrum vizuální historie Malach: brána k 52 000 lidských osudů

Do Centra Malach začínají proudit návštěvníci

Centrum vizuální historie Malach oslavilo 1. narozeniny











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.