12. července 2011

Talnet otevírá nabídku kurzů pro středoškoláky

12. 7. 2011, autor: Vojtěch Tutr, rubrika: Studenti

Studenti středních, ale i základních škol, kteří se chtějí setkávat s přírodními vědami a technikou na vyšší či hlubší úrovni než ve škole, nemusí čekat, až dorostou do vysokoškolského věku. Program Talnet ve spolupráci s několika fakultami UK připravil pro mladé talenty a motivované zájemce o přírodní vědy a techniku nabídku kurzů, které mohou studovat po internetu a být přitom ve spojení s odborníky z řad pedagogů či doktorandů UK. Nabídka obsahuje obory: astronomie, fyzika, matematika, chemie, biologie, geografie, matematika, ekologie, grafika a další.

Většina z nabízených oborů vytvořila řady kurzů, které se liší dle obtížnosti a témat. Tak například Astronomie a modelování začíná pozorováním oblohy v černobílém spektru a jednoduchými modelacemi na počítači. Postupně se věnuje barevnému, infra a ultra spektru a modely se čím dál více blíží reálným jevům.

Zajímá vás, co má společného ovce a radiátor? Vidět život na Zemi v podobných souvislostech je cílem prvního kurzu biologie. Pokud vás zaujme, můžete se dostat až k trendům molekulární genetiky, které jsou obsahem posledního biologického kurzu. Matematici zase postupují od funkcí a shodného zobrazení až po kombinatorickou teorii her.

Ani fyzikové nepřijdou zkrátka. Mohou zkoumat vlastnosti materiálů, děje v atmosféře nebo se pustit do teorií relativity. Speciálním případem je kurz Na fyziku v týmu, v němž se minitýmy pod vedením studentů MFF a za odborné garance docentů téže fakulty věnují řešení otevřených úloh z Turnaje mladých fyziků. Podobně i chemici a další obory připravili zajímavou nabídku.

Kurzy začínají na přelomu září a října 2011. Všichni účastníci jsou pozváni na úvodní soustředění, kde mohou poznat své vrstevníky z kurzů a instruktory, se kterými se budou setkávat on-line. V prvním období školního roku pak v on-line prostředí řeší zajímavé úlohy, studují výkladové lekce i doplňkovou literaturu, provádí domácí experimenty nebo pozorují jevy ve svém okolí. Partnerem jsou jim instruktoři, se kterými mohou diskutovat nejen o tématech kurzu, ale i o dalších zajímavých otázkách z oboru. Ve druhém období pak za vedení instruktora sepisují seminární práci, kterou potom v on-line prostředí obhajují. Talnet je tak dobrou příležitostí nejen ujasnit si své budoucí studijní směřování, ale vyzkoušet si i styl práce, který se více blíží vysokoškolskému studiu.

Registrace do kurzů na stránkách www.talnet.cz je otevřena do 24. 9. 2011. Úplnou nabídku i informace o dalších aktivitách najdete tamtéž. Zbývá snad jen dodat, že v Talnetu se studuje bezplatně. Záleží tedy jen na píli a vytrvalosti každého účastníka.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.