Hodně cvičících studentů je úspěch. Ale umíme i vyhrávat v soutěžích

15. září 2011

Naše kluby jsou úspěšné, i když nejsou peníze

15. 9. 2011; autor: Marie Kohoutová; rubrika: Studenti

Jedním z vyvrcholení celoroční práce Katedry tělesné výchovy na PřF UK a činnosti vysokoškolských sportovních klubů, které fungují na půdě fakulty, je soustředění v univerzitním výcvikovém středisku na Albeři. Letos se konalo od 7. do 14. srpna. „Každoročně se zde scházejí studenti, absolventi, členové a přátelé VSK i zaměstnanci fakulty v počtu asi sto padesáti účastníků. Albeř je pro nás sportovní, ale i kulturní a srdeční záležitost,“ říká Mgr. Jan Zachař, asistent KTV PřF UK a předseda VSK.

V jakém rozsahu se tělesná výchova na Přírodovědecké fakultě vůbec vyučuje?

V současné době vyučujeme čtyři semestry povinné tělesné výchovy pro všechny studenty mimo biologické obory a máme i tři povinné kurzy – v létě sportovní kurz na Albeři a dále pak vodácký a v zimě lyžařský kurz. Kurzy i semestrální tělesná výchova jsou kreditované. Kromě povinné tělesné výchovy mají studenti během celého studia možnost navštěvovat i volitelnou tělesnou výchovu a absolvovat některý z mnoha volitelných kurzů.

A jaká je pozice vaší katedry na Přírodovědecké fakultě UK?

KTV v současné době spadá pod Geografickou sekci PřF UK a musím říct, že vztahy s celou fakultou jsou na dobré úrovni. Katedra byla založena v roce 1959, takže má na Přírodovědecké fakultě dlouholetou tradici.

Mgr. Jan Zachař, asistent KTV PřF UK a předseda VSK

Na půdě fakulty dnes existují dva kluby. Jsou to nezávislé konkurenční sportovní kluby, nebo spolu nějak spolupracují?

Náš VSK vznikl po revoluci, i když třeba oddíl softu funguje už více než čtyřicet let. Jak už to bývá, lidé se z různých důvodů rozdělí, takže pod KTV PřF UK existují dva kluby: VSK Přírodní vědy, kde je v současné době jedenáct oddílů, a VSK Přírodověda zaměřující se na orientační sporty. Oba kluby spolupracují a členové oddílů Přírodních věd se pravidelně účastní i akcí pořádaných VSK Přírodověda.

11 oddílů plus 1 k tomu... Kolik je to dohromady studentů a jaké sportovní disciplíny kluby pěstují?

Dvanáct oddílů má celkem přes 500 členů. Jsou to: aerobik, florbal, futsal, basketbal, potápění, plavání, softbal, tenis, volejbal, lezení a nově vzniklý oddíl sporty v přírodě. Jak už jsem se zmínil, náplní VSK Přírodověda je orientační běh.

Jak funguje oddíl horolezců?

V oddílu lezení nejsou ani tak horolezci dobývající osmitisícovky, jak bychom si mohli představovat, jsou to spíš studenti a absolventi využívající pro přípravu a regeneraci saunu a posilovnu ve Sportovním centru UK v Hostivaři. Protože v SCUK není k dispozici horolezecká stěna, využívají k lezení i externí prostory v Praze. Tomuto druhu přípravy se říká lezení „na překližce“. Zkušenější lezci jezdí občas i na náročnější expedice, většina však jezdí lézt po České republice nebo po Evropě. Oddíl funguje tak, že jsou v něm horolezci starší i mladší, a tak se základna doplňuje a zkušenosti se mohou předávat dál.

Jakými úspěchy se VSK Přírodní vědy a VSK Přírodověda mohou pochlubit?

U některých oddílů, třeba u aerobiku, nejde o soutěž, tam prostě cvičí velké množství studentů, což je samo o sobě úspěch. Máme úspěchy ale i v soutěžních sportech. Oddíl softu, který vede kolega Karel Kubalík, dlouhá léta reprezentuje UK na Akademických hrách a pravidelně vítězí. V současné době muži i ženy hrají pražský přebor, což je nejvyšší pražská soutěž. Pražský přebor hrají také naši futsalisté pod vedením trenéra Karla Jelínka.

Naši volejbalisté se pod vedením trenéra Tomáše Lejska stali letos mistry Prahy v halové lize. V bojích o postup do druhé celostátní ligy pak jen těsně neuspěli. Jedním z důvodů může být i ne zrovna nejlepší finanční situace VSK, která nutí členy oddílů platit si výdaje z vlastní kapsy, což je obzvláště pro studenty velká zátěž. Vítězství v pražském halovém přeboru pro nás i proto znamená obrovský úspěch.

Podporuje VSK nějakým způsobem Univerzita Karlova?

Podpora VSK ze strany Univerzity je minimální, oddíly si totiž na rozdíl od výuky, která využívá prostory SCUK zatím bezplatně, musí vše platit. Sportovní centrum UK v Hostivaři, které využíváme jak pro výuku, tak pro tréninky našich oddílů, má sice velmi slušné zázemí, nicméně cena za pronájem je poměrně vysoká.

Stává se, že oddíly si najdou sportoviště jinde, kde je pronájem levnější, nebo dokonce odcházejí z VSK Přírodní vědy?

VSK má poměrně dlouhou tradici, takže oddíly zůstávají, ale prostory v Hostivaři někdy z finančních důvodů opouštějí. Menší prostory jsou ještě finančně přijatelné, ale haly na sportovní hry jsou pro oddíly velkou finanční zátěží. Například letos opouštějí prostory SCUK florbalisté, protože je pro ně hala příliš drahá.

A co jiné zdroje financování?

Vysokoškolské sportovní kluby získávaly v minulých letech v závislosti na členské základně pravidelné příspěvky od ČAUS a ČSTV. Po problémech se Sazkou se ale letos dotace klubům výrazně snížily, takže na chodu jednotlivých oddílů se musejí výrazněji podílet jejich členové. Obávám se, že příští roky změnu k lepšímu nepřinesou, i když věřím, že VSK budou fungovat i nadále – už kvůli jejich dlouholeté tradici a návaznosti na výuku tělesné výchovy.

Děkuji za rozhovor.

Absolvent oboru učitelství tělesné výchovy–psychologie působí na Katedře tělesné výchovy Přírodovědecké fakulty UK od r. 2004, kde učí sportovní hry se zaměřením na fotbal, posilovnu a badminton. V současné době je předsedou VSK PřF UK Praha. Je autorem publikace Tělesná výchova na vysokých školách se zaměřením na UK Praha.


















Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.