Česká novinářka. Je ohroženým druhem?

30. září 2011

30. 9. 2011, autor: Lucie Kettnerová, rubrika: i-Forum informuje

Občanské sdružení Hermés, Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK a Syndikát novinářů ČR uspořádaly 29. září nejen pro volné novinářky, ale i pro zájemce z řad studentů a odborné veřejnosti konferenci a odborný seminář „Česká novinářka – k postavení a obrazu novinářek v českých médiích“. Setkání hostil Goethe-Institut sídlící na Masarykově nábřeží v Praze.

Úvodního slova se ujal politolog PhDr. Zdeněk Zbořil, předseda správní rady občanského sdružení Hermés, který považuje diskuzi o ženských otázkách za velmi potřebnou a který mimo jiné zdůraznil, že ženy-novinářky například málokdy stály na straně zločinu, alespoň toho politického. A zatímco o mužích zabitých za druhé světové války v Mauthausenu aspoň něco víme, jméno odborářky, mezi nimiž byly i novinářky, nedáme z hlavy dohromady ani jedno.

Za spolupořádající Institut komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK promluvil jeho ředitel PhDr. Tomáš Trampota, Ph.D., který se zabývá sociologií médií a zpravodajství. „Nerovnováha mužů a žen jak na obrazovkách, tak v redakcích je tradičním problémem. Postavení žen nejen v roli novinářky, ale v české společnosti vůbec není zcela rovnocenné,“ řekl Tomáš Trampota. „Výzkum ukázal, že země přátelské k ženám jsou na jedné straně škály Island a Švédsko, na druhé straně pak leží země jako Čad a Afghánistán. Je jen na nás, kde se budeme pohybovat my,“ dodal ředitel Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV.

Celodenní program byl rozdělen do čtyř tematických bloků. V prvním bloku nazvaném Volná novinářka, redakce a rodina zazněl mj. prakticky zaměřený příspěvek novinářky Lídy Rakušanové (zcela netradičně ze záznamu), v němž se podělila o své dlouholeté zkušenosti z práce novinářky. V sekci Novinářka v českých dějinách představili odborníci FSV UK důležitá jména a tituly české žurnalistiky. Třetí blok byl věnován postavení a mediálnímu obrazu současné české novinářky a v poslední části setkání vystoupily účastnice a lektorky projektu „Volná novinářka, redakce a rodina“, jehož byla konference také součástí.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.