Kubismus táhne! O dvoudenní konferenci je enormní zájem

11. října 2011

11. 10. 2011, autor: Lucie Kettnerová, rubrika: i-Forum informuje

Přednáškový sál Národního technického muzea se 11. října, první den konference Kubismus v české architektuře / Sto let poté, zcela zaplnil. Na dvoudenní rokování účastníky pozvaly Národní technické muzeum (NTM), Ústav dějin umění Akademie věd ČR, v. v. i., Ústav pro dějiny umění Filozofické fakulty UK a Galerie Jaroslava Fragnera. Přednášky a diskuse budou probíhat až do středečních 17 hodin.

Nově zrekonstruované prostory pražského Národního technického muzea hostí dnes a zítra konferenci o českém kubismu, o niž byl takový zájem, že organizátoři museli v předstihu uzavřít příjem přednášek. „Tato konference je svým způsobem výjimečná. Doposud se zde konala řada konferencí, které se věnovaly vědě, technice nebo kultuře v jednotlivých obdobích nebo časově omezených etapách, zatímco dnešní konference se zaměřila na velmi úzce pojatou problematiku kubismu v české architektuře. Domnívám se, že Národní technické muzeum má právo tuto konferenci pořádat, neboť díky akviziční činnosti našich předchůdců se povedlo získat zásadní fondy a pozůstalosti architektů Pavla Janáka, Josefa Gočára a dalších,“ řekl v úvodu PhDr. Martin Ebel, Ph.D., ředitel Muzea architektury a stavitelství NTM.

Univerzitu Karlovu na setkání zastupují PhDr. Richard Biegel, Ph.D., za pořádající Ústav pro dějiny umění FF UK, doktorand PhDr. Marcel Pencák z Ústavu pro dějiny umění FF UK, jenž vystoupil s příspěvkem Krystalizace formy a Vladimír Fultner, doktorandka Mgr. Hana Kučerová z Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK prezentující téma Stavba Freiwaldových rondokubistických domů v Kolíně a Mgr. Ing. Daniela Štěrbová z Ústavu pro dějiny umění FF UK, která se zaměřila na Beniesovu vilu v Litoli.

Program konference






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.