140. výročí vzniku první české lékařské kliniky

12. října 2011

12. 10. 2011, autor: MUDr. Jan Haber, CSc., I. interní klinika 1. LF UK a VFN, foto: Vladimír Brada, rubrika: i-Forum informuje

Všeobecná fakultní nemocnice a 1. lékařská fakulta UK v Praze si v těhto dnech připomíná 140. výročí vzniku první české lékařské kliniky – I. Interní kliniky 1. LF UK a VFN.

Interní kliniky byly a do jisté míry jsou „vlajkovými loděmi“ medicíny.

I z tohoto důvodu  je  založení první české interní kliniky na pražské lékařské fakultě – ještě před jejím rozdělením na českou a německou – pro dějiny naší medicíny datem neobyčejně významným. Vznik I. interní kliniky je spojen se jménem profesora Bohumila Eiselta, který korunoval v roce 1871 své úsilí  o výuku lékařství v české řeči založením první české lékařské kliniky. V seznamech přednášek se v zimním semestru školního roku 1871/72 poprvé objevila jeho přednáška s názvem „Klinika lékařská. Odborná patologie a therapie“ a od této chvíle se datují dějiny I. interní kliniky.

Mezi pokračovatele prof. Eiselta patřily takové osobnosti jakými byli profesoři Emerich Meixner, Ladislav Syllaba a další. Z kliniky vyšli významní představitelé řady oborů vnitřního lékařství – kardiologie, nefrologie, tělovýchovného, plicního lékařství a dalších. Proto můžeme nazvat I. interní kliniku 1. LF UK a VFN nejen kolébkou české  interní medicíny, ale i řady  oborů, které se z ní vyčlenily.

V moderní historii kliniky se profilovaly tři základní obory – hematologie, jejímiž představiteli byli profesoři Hynek, Netoušek, Heřmanský (objevitel Heřmanského-Pudlákovy syndromu) a Klener. Mezi základní představitele hepatogastroenterologie patřili zejména profesoři Hoenig, Kordač a Mareček. Z kliniky vyšli také zakladatel moderní nefrologie profesor Schück a současný představitel profesor Tesař.

Po roce 2000 se pracoviště  zúžilo na jednooborovou kliniku, která se věnuje hematologii a zejména hematoonkologii. Pod současným vedením profesora Marka Trněného je dnes klinika dnes předním centrem v oblasti hematologické onkologie a svým programem a aktivním zapojením do mezinárodní spolupráce reprezentuje uznávanou špičku současné lékařské péče v daném oboru.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.