Školství mění směr stejně rychle jako velryba

19. října 2011

18. 10. 2011, autor: P. K., rubrika: i-Forum informuje

Projekt „Česko hledá budoucnost“, který byl v úterý 18. října představen v Evropském domě, sdružuje širokou síť analytiků, představitelů soukromého sektoru, státní správy i občanské společnosti. Na formulování alternativní vize pro Českou republiku příštích patnácti let se bude podílet i Centrum pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd UK.

„Jsem velmi rád, že na půdě projektu je zájem o to, co jsme za jedenáct let naší existence na téma vize a strategie pro Českou republiku vyprodukovali,“ uvedl pro i-Forum prof. Martin Potůček, člen poradní skupiny projektu a vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

V průběhu veřejné diskuse, která se několikrát dotkla problematiky školství, vyjádřil šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery svůj údiv nad situací – v Evropě unikátní –, kdy „stát říká, že je dobře, když budeme mít méně vzdělaných lidí. To je průlomová věc a je překvapivé, že se na ní politická reprezentace shoduje.“

Tuto oblast zmínila ve svém vystoupení i prof. Vladimíra Dvořáková, vedoucí katedry politologie na Vysoké škole ekonomické v Praze. Podle jejího názoru existence koncepce velmi zužuje prostor pro korupci, ovšem koncepce v Čechách programově chybí. Názorně absenci doložila na zvyšování počtu škol při demografickém poklesu studentů.

„Školství je jako velryba, ta také jen tak lehko nezmění směr, avšak hejno sardinek se chová docela jinak. Většinou plavou všechny stejným směrem. Stane-li se, že několik jedinců změní směr, dostanou se do konfliktu s ostatními. Stačí, aby změnu uskutečnilo deset až patnáct procent sardinek, a přidá se k nim celé hejno. Ke změně směru dochází neobyčejně rychle, a to i přesto, že celkový počet sardinek v hejnu je tak velký, že hmotností překonávají celou velrybu. Z toho plyne, že naděje na změnu tu je, jen ne potřeba o ni stát,“ citoval koordinátor projektu a desátý ministr školství Ondřej Liška ze zprávy doc. Jaroslava Kalouse, Ph.D., pro projekt „Česko hledá budoucnost“.

Účastníci projektu si slibují do roku 2013 vytvořit souhrnnou zprávu a vydat ji v knižní podobě.




Účastníci úterní diskuse:


prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc., vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity


Erik Tabery, šéfredaktor týdeníku Respekt


prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc, vedoucí katedry politologie, Vysoká škola ekonomická v Praze


doc. Ing. Petr Drulák, Ph.D., politolog


Petr Lebeda, ekonom, ředitel think-tanku Glopolis






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.