20. října 2011

Informace o zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20. října 2011


1. Zprávy z užšího předsednictva Rady vysokých škol


a) prof. Haasz, předseda RVŠ, informoval o odvolání Rady pro výzkum, vývoj a inovace;

b) prof. Bednář, místopředseda RVŠ, informoval o semináři k návrhu věcného záměru zákona a o dalších jednáních pracovní skupiny MŠMT, informaci doplnil Dr. Popela. V rámci semináře se hovořilo i o aktuálním stavu přípravy a projednávání věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům.  Informace podal předseda SK RVŠ Mgr. Jašurek. P RVŠ přijalo usnesení.


Usnesení: 


Předsednictvo Rady vysokých škol se seznámilo se stavem přípravy návrhu věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům (VZZ FPS).


V návaznosti na to konstatuje, že reprezentace vysokých škol nebyla dosud s textem tohoto návrhu věcného záměru řádně seznámena. Vyzývá proto ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše, aby zajistil prostor pro podrobné projednání tohoto návrhu věcného záměru zákona v Radě vysokých škol ještě před jeho předložením do vnějšího připomínkového řízení.


Případné předložení VZZ FPS bez řádného projednání s reprezentací vysokých škol do vnějšího připomínkového řízení společně s věcným záměrem zákona o vysokých školách je nutno považovat za přímé porušení § 92 Zákona č. 111/1998 Sb., zákon o vysokých školách ve znění pozdějších předpisů.


Předsednictvo Rady vysokých škol bere na vědomí text: „Připomínky Rady vysokých škol k věcnému záměru zákona o vysokých školách“ zaslaný dne 26. září 2011 na MŠMT, který shrnul nevyřízené koncepční připomínky Rady vysokých škol z jara 2011, zásadní připomínky mimořádného sněmu ze dne 22. září 2011 a aktuální připomínky členů Rady vysokých škol. Dále bere na vědomí sdělení předsedů legislativní komise a komise pro strategie a rozvoj o neuspokojivém způsobu vyřízení připomínek ze strany MŠMT.


Předsednictvo Rady vysokých škol ukládá předsedovi svolat na 10. 11. 2011 mimořádné zasedání P RVŠ k zaujetí stanoviska k verzi věcného záměru zákona o vysokých školách, která má být předložena do vnějšího připomínkového řízení; místo bude upřesněno.


2. Zprávy ze studentské komory RVŠ (dále SK RVŠ)


Předseda studentské komory Mgr. Jašurek informoval o:


­ 26. schůzi SK RVŠ


­ jeho aktivní účasti na slavnostním zahájení akademického roku a veřejném slyšení VVVKLPP Senátu PČR


­ konferenci k věcným záměrům zákonů o VŠ a FPS


­ mediálních aktivitách SK RVŠ od posledního jednání předsednictva


­ výhledu činnosti SK RVŠ na říjen – listopad 2011


Usnesení: 


Předsednictvo Rady vysokých škol vzalo na vědomí zprávy o činnosti Studentské komory Rady vysokých škol.


3. Vystoupení hostů


V rámci vystoupení hostů prof. Fiala, poradce premiéra v oblasti výzkumu a vývoje informoval o  odvolání Rady pro výzkum, vývoj a inovace a aktuálních úkolech, které budou stát před novou Radou až bude jmenována.


Dále vystoupil ředitel odboru vysokých škol MŠMT Mgr. Nantl, který informoval o situaci projednávání věcného záměru zákona o vysokých školách a věcného záměru zákona o finanční pomoci studentům a dále informoval o vyhlášce upravující náležitosti žádosti o akreditace.


4. Příprava rozpočtu 2012 - aktuální stav


Doc. Fischer informoval o vývoji financování a návrhu rozpočtu veřejných VŠ na r. 2012. Konstatoval. že výdaje na jednoho studenta bez započtení evropských strukturálních fondů klesnou meziročně o 7 % a se započtením evropských strukturálních fondů o 6 %.


Prof. Haasz informoval o jednání Reprezentativní komise ze dne 14.10.2011, kde byl odsouhlasen kompromisní návrh Zásad a pravidel financování veřejných VŠ s tím, že řada připomínek RVŠ byla do konečné verze zapracována.. Reprezentativní komise dále předběžně jednala o možných nárůstech počtu financovaných studentů v jednotlivých studijních programech (bakalářský, magisterský, doktorský) a financované délce studia.


Usnesení:


1. Předsednictvo RVŠ zásadně nesouhlasí s návrhem rozpočtu vysokých škol na rok 2012, podle něhož po poklesu v roce 2011 dojde nejen k dalšímu výraznému poklesu celkového rozpočtu vysokých škol, ale i ke snížení průměrných výdajů na jednoho studenta, poměru výdajů na vysoké školy k HDP i podílu vysokého školství na rozpočtové kapitole školství


Schválení rozpočtu v této podobě povede ke snížení kvality vysokého školství, ohrozí schopnost čerpání prostředků ze strukturálních fondů a povede ve svém důsledku ke snížení konkurenceschopnosti českého vysokého školství a ekonomiky ČR.


2. Předsednictvo RVŠ opakovaně konstatuje, že srovnání vývoje rozpočtu regionálního školství a vysokého školství v kontextu demografického vývoje, o něž orgány RVŠ neúspěšně žádají již téměř dva roky, ministr školství Radě vysokých škol dosud nezaslal.


5. Problematika systému přípravy učitelů, systém výuky tělesné výchovy na vysokých školách


V uplynulém období nedošlo k žádné zásadní změně v systému přípravy učitelů. Kladem je udržení požadavku magisterské úrovně vzdělávání pro výkon učitelského povolání. Negativní okolnosti, vytvářející překážky pro zvyšování kvality přípravy učitelů, zůstávají stejné. Nevyřešenými problémy jsou: přijetí standardů kvality profese učitele a požadavků na profil absolventa studia učitelského oboru (kompetencí učitele), ustavení systému profesního kariérního růstu učitelů, krizové finanční podmínky pro zajištění kvalitní přípravy učitelů, včetně pedagogických praxí.


Tělesná výchova na vysokých školách - hlavním problémem je začlenění pohybové aktivity do života studentů vysokých škol jako nezbytné součásti kompenzace intelektuálního zatížení při studiu, získávání přiměřené tělesné zdatnosti ovlivňující odolnost organizmu a přinášející zdravotní benefity.   


Usnesení:


1. Předsednictvo Rady vysokých škol podporuje úsilí o zvyšování kvality v přípravě učitelů prostřednictvím přijetí standardů kvality profese učitele, vymezení požadavků na profil absolventa studia učitelského oboru a ustavení systému profesního kariérního růstu učitelů. Předsednictvo Rady vysokých škol ukládá pracovní komisi spolupracovat na řešení problematiky zajišťování a hodnocení kvality v přípravě učitelů.


2. Předsednictvo Rady vysokých škol podporuje začlenění tělesné výchovy do procesu vzdělávání studentů vysokých škol jako možnost pozitivně ovlivňovat zdravý životní styl studentů, přijmout sportovní aktivity jako součást života vysoké školy a postupně měnit vztah společnosti ke zdravému pohybu. Předsednictvo Rady vysokých škol ukládá pracovní komisi vypracovat návrhy na optimalizaci dalšího vývoje v této oblasti.


6. Internacionalizace a kvalita VŠ vzdělávání, vzájemná souvislost


Doc. Gavalcová informovala o aktivitách RVŠ při zapojování českých vysokých škol (studentů i akademických pracovníků) do mezinárodních vzdělávacích programů.


Usnesení:


Předsednictvo Rady vysokých škol vzalo na vědomí přednesenou zprávu doc. Gavalcové o Internacionalizaci a kvalitě VŠ vzdělávání.


7. Současný stav a vývojové tendence v oblasti soukromých vysokých škol


Prof. Čechák, předseda komise Rady vysokých škol pro soukromé vysoké školy přednesl informace ke stavu a vývoji v oblasti soukromých vysokých škol k 10. 10. 2011.


Usnesení:


Předsednictvo Rady vysokých škol vzalo na vědomí informace přednesené prof. Čechákem, týkající se současného stavu a vývojových tendencí v oblasti soukromých vysokých škol.

8. Informace o činnosti komise pro etiku


Doc. Krupková připravila materiál s informacemi o činnosti komise pro etiku. Tento materiál byl předložen písemnou formou.


Usnesení:


Předsednictvo Rady vysokých škol bere na vědomí písemně předloženou zprávu o výsledcích průzkumu Komise pro etiku v pedagogické a vědecké práci.



KONTAKT:


prof. Ing. Vladimír Haasz, CSc.


Tel: 224 352 186, 224 352 191



http://www.radavs.cz/








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.