24. října 2011

Výzkumné laboratoře buněčné biologie a metabolomiky

24. 10. 2011, TISKOVÁ ZPRÁVA 1. LF UK

Projekt Operačního programu Praha Konkurenceschopnost – „Výzkumné laboratoře buněčné biologie a metabolomiky“ – reg. č. CZ.2.16/3.1.00/22169 realizovaný 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze se soustředil na vytvoření vysokokapacitní výzkumné laboratoře tkáňových kultur a kryobanky, na rozšíření kapacity a částečně i spektra mikroskopických a obrazově analytických technik. Jeho hlavním cílem bylo zvýšení výzkumné kapacity laboratoře pro buněčně biologické studie, zavedení vysoce citlivé LC-MS/MS pro výzkumné účely a rozšíření spektra aplikací pro biomedicínský výzkum.

Partner projektu, Všeobecná fakultní nemocnice,  poskytoval  po  celou  dobu  trvání projektu od 1. 11. 2009 do 31. 10. 2011 smysluplné partnerství spoluprací svých odborníků, zajišťoval publicitu projektu a podílel se na zprovoznění a zkušebním provozu vzniklých Výzkumných laboratoří buněčné biologie a metabolomiky.

Projekt měl náklady ve výši 27 639 358,24 Kč.

Díky poskytnuté podpoře z Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši 85% této částky, dotaci od Magistrátu hl. m. Prahy ve výši 7,5% a spoluúčasti 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ve výši 7,5% došlo ke zvýšení výzkumného potenciálu na úrovni metabolomiky, umožnění studia základních buněčných procesů u dědičných metabolických poruch na plně integrované a komplexní úrovni a zvýšení konkurenceschopnosti pracoviště.

Projekt spočíval jednak v rekonstrukci prostor pro laboratoř tkáňových kultur a jednak v dovybavení  laboratoře  tkáňových kultur a stávající laboratoře buněčné biologie a laboratoře metabolitů Ústavu dědičných metabolických poruch 1. LF UK a VFN (dále jen „ÚDMP“).

Výzkumné laboratoře buněčné biologie a metabolomiky, U Nemocnice 4 v Praze 2 a stávající laboratoře ÚDMP, Ke Karlovu 2 nyní disponují novými specializovanými laboratorními přístroji a ojedinělým softwarem pro analýzu a 3D rekonstrukci obrazu v celkové výši 12 133 161,12 Kč.

Pracovníci ÚMDP jsou také aktivně zapojeni do výuky studentů nejen na 1. LF UK, ale i na dalších pražských vysokých školách, takže výsledky výzkumu budou plynule přenášeny i do výuky.

Projekt byl realizován z Operačního programu Praha - Konkurenceschopnost, Výzvy 02, Prioritní osy 3 Inovace a podnikání, Oblasti podpory 3.1: Rozvoj inovačního prostředí a partnerství mezi základnou výzkumu, vývoje a praxí. V plné míře obsahuje činnosti uvedené ve výzvě, tedy zvýšení konkurenceschopnosti Prahy jako dynamické metropole členské země EU prostřednictvím pořízení a modernizace přístrojového a laboratorního vybavení pro výzkum, vývoj, inovace. 

Na závěrečné konferenci dne 21. 10. 2011 od 10 hod v budově děkanátu 1. LF UK budou představeny výstupy projektu, jeho jednotlivé fáze, finální stav a přínosy pracoviště v evropském výzkumném prostoru.


http://www.oppk.cz

http://www.lf1.cuni.cz

www. vyzkumne-laboratore-bunecne-biologie-a-metabolomiky





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.