21. listopadu 2011

Workshop na téma Holokaust v umění

21. 11. 2011; autor: prof. PhDr. Jiří Holý, DrSc.; rubrika: Projekty a týmy UK

Již třetí mezinárodní workshop Holokaust ve středoevropských literaturách, divadle a filmu se koná 21. a 22. listopadu. Pořádají jej společně Centrum pro studium holokaustu a židovské literatury FF UK a Ústav pro českou literaturu AV ČR. Proběhne v zasedací místnosti ústavu v Praze 1, Na Florenci 3. Jednacími jazyky jsou angličtina a němčina, vstup je volný bez konferenčního poplatku.

Tématem workshopu je literatura, divadlo a film 50. a 60. let s tematikou holokaustu. Zazní například příspěvky na témata literární a filmová podoba Romea, Julie a tmy, Spalovače mrtvol a Jáchyma lháře, polská literatura o holokaustu v letech padesátých a šedesátých, ženy jako pachatelky nacistických zločinů a jako hrdinky v dramatu Heddy Zinnerové, terezínské ghetto v české literatuře a ve filmu Motýli tady nežijí, interpretace děl Adolfa Rudnického, Norberta Frýda a Josefa Škvoreckého, dětská svědectví o šoa a dětský vypravěč v Kosinského Nabarveném ptáčeti.

Centrum pro studium holokaustu a židovské literatury vzniklo v roce 2010 při Ústavu české literatury a literární vědy Filozofické fakulty UK. Jeho cílem je studovat literaturu spojenou s šoa/holokaustem a židovskou kulturu v českých zemích a ve střední Evropě. Pracovníci centra se tímto tématem již několik let systematicky zabývají. Prvním výsledkem bylo mezinárodní sympozium v roce 2005, z něhož vyšla publikace Holokaust – Šoa – Zagłada v české, slovenské a polské literatuře (ed. J. Holý, Praha, Karolinum 2007). Druhou knižní publikací byla nedávná kolektivní monografie Jiří Holý/Petr Málek/Michael Špirit/Filip Tomáš: Šoa v české literatuře a v kulturní paměti (Praha, Akropolis 2011).

Centrum spolupracuje se zahraničními partnery, v současnosti především s univerzitou v německém Gießenu (Institut für Slavistik, Arbeitsstelle Holocaustliteratur). Hlavními domácími partnery jsou Židovské muzeum v Praze, Ústav pro českou literaturu AV ČR, Centrum judaistických studií na FF UP v Olomouci a Oddělení židovských studií v Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR.

Od roku 2010 Centrum pořádá společně s německými a polskými kolegy sérii workshopů zaměřených na beletrii i dokumentární literaturu věnovanou holokaustu ve střední Evropě. První pracovní setkání se konalo v květnu 2010 v hessenském Gießenu, druhé v květnu 2011 v Lodži. Následuje zmíněný aktuální workshop 21. a 22. 11. 2011 v Praze a na podzim 2012 se uskuteční opět v Gießenu. Ze všech těchto workshopů, na nichž se účastní i doktorandi a studenti, postupně vyjdou knižní publikace. Ve spolupráci s univerzitou v Gießenu také připravujeme ročenku, v níž se budou otiskovat texty v angličtině, němčině a češtině.

Vedle vědecké práce je Centrum zapojeno i do práce pedagogické. V Ústavu pro českou literaturu a literární vědu FF UK bylo obhájeno několik bakalářských a diplomových prací na téma židovské literatury a holokaustu. V současné době se pracuje na několika doktorských disertacích, magisterských i bakalářských pracích na toto téma. Vedle stávajících kurzů (Téma holokaustu/šoa ve středoevropské literatuře, Židovská tematika v české literatuře) je Centrum součástí rozsáhlejšího projektu Filozofické fakulty UK Prague Jewish Studies, na kterém budou spolupracovat také historici včetně pracovníků Židovského muzea, germanisté, hebraisté a religionisté. Vznikne tak studijní a výzkumný program, který odstraní citelnou mezeru v bádání i ve výuce.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.