30. listopadu 2011

Pražské vysoké školy vinou Evropské unie chudnou

30. 11. 2011, autor: Lucie Kettnerová, rubrika: i-Forum informuje

Zástupci pěti pražských vysokých škol se sešli na společné tiskové konferenci u příležitosti Dne vědy, aby vyjádřili svá stanoviska k tématům souvisejícím s přípravou nového vysokoškolského zákona. Jednalo se zejména o podporu mladých vědeckých pracovníků, problematiku výzkumných univerzit a výzkumných fakult a tok financí vysokým školám v pražském regionu. Tisková konference proběhla 30. listopadu v prostorách Vysoké školy ekonomické v Praze, která 2. prosince zároveň hostí již 5. ročník Dne vědy.

Přestože v Praze studují lidé z celé České republiky a z hlavního města jsou také všichni úspěšní žadatelé o podporu z Evropské vědecké rady (European Research Council), Praha jako jediný region nemá nárok na finanční podporu z Evropské unie. „Situace, kdy jsou pražské vysoké školy z toku peněz vyloučeny, je pro nás tak trochu frustrující. Přitom když podpisuji diplomy, vidím, kde se kdo narodil. Pražané jsou to z pouhé jedné třetiny,“ konstatoval rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl a zároveň upozornil, že tzv. „kafemlejnek“ prokázal, že právě Praha je centrem vědecké práce.

Podle rektora Vysoké školy chemicko-technologické doc. Ing. Josefa Koubka, CSc., už došlo k rozdělení na školy bohaté a školy chudší. „A z pražských vysokých škol, na rozdíl od Brna, Ostravy, Olomouce či Liberce, se staly ty chudé.“ Ministr školství Josef Dobeš sice přislíbil, že se bude snažit Praze evropské dotace kompenzovat, podle rektora VŠCHT se však pro to nenajdou ve státním rozpočtu volné prostředky.

Na problém financování vysokých škol poukázal také rektor Vysoké školy ekonomické v Praze prof. Ing. Richard Hindls, CSc.: „Udržet mladé lidi na fakultách je při současném způsobu financování problém.“ Zároveň vyjádřil nesouhlas s tvrzením, že úroveň vysokých škol je nízká. „Je minimálně na evropské úrovni a možná ještě vyšší.“

Zástupci vysokých škol dále projevili radost nad tím, že se konečně podařilo připravovat nový vysokoškolský zákon. „Ten starý je již devatenáctkrát novelizován, takže z něj vznikl jakýsi slepenec,“ prohlásil rektor VŠCHT Koubek.

Tisková zpráva Věda a výzkum v Praze a návrh nového vysokoškolského zákona

Scientia Pragensis – Den vědy na pražských vysokých školách

Den vědy na pražských vysokých školách je tradičně plný přednášek, během nichž se návštěvníci z řad studentů a široké veřejnosti například dozvědí, co prozradí růst zemědělských plodin archeologovi, co jsou lihoviny, jaké jsou možnosti prognóz u extrémních meteorologických jevů či jak se vytvářejí mezinárodní účetní standardy. Posluchači budou mít dále možnost seznámit se s novými obzory ve výzkumu a léčbě pomocí kmenových buněk či s problematikou hormonálního znečištění životního prostředí. Ve výčtu témat nemůže chybět řada dalších zajímavostí z oblasti vonných a chuťových látek, globálního byznysu, textových algoritmů nebo elementární struktury hmoty. Přednášky doprovodí bohatý program v expozicích jednotlivých vysokých škol.

Program





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.