7. prosince 2011

Cenu adiktologie dostal inovátor protidrogové politiky v České republice Kamil Kalina

7. 12. 2011, autor: Vendula Běláčková, red., rubrika: i-Forum informuje

V pražském kině Atlas byla 6. prosince v rámci odborné konference Nové drogy – prevence, léčba, regulace, předána Cena adiktologie za celoživotní přinos oboru, který se zabývá závislostním chováním a rizikovým prostředím v souvislosti s užíváním návykových látek. Cenu získal docent Kamil Kalina, jenž se v průběhu své profesní kariéry podílel na zavádění celé řady inovativních postupů a přístupů v oblasti léčby závislostí.

Lékař a psycholog Kamil Kalina zahájil v 70. letech svou kariéru inovativními přístupy k léčbě psychóz, když otevřel první denní stacionáře a terapeutické komunity pro psychotické a schizofrenní pacienty. Od konce 80. let se potom jako vedoucí organizace Filia zaměřil na léčbu závislostních poruch. Koncem roku 1992, kdy byl současně poslancem federálního parlamentu ČSFR, patřil k iniciátorům a signatářům tzv. Vánočního memoranda o drogové politice, které vyzvalo vládu ČR k formulování historicky první koncepce a programu drogové politiky. Díky této koncepci a jejímu včasnému zavedení patří České republika v protidrogové politice dodnes k nejpokrokovějším ze všech postkomunistických zemí. V následujícím roce se stal prvním národním protidrogovým koordinátorem a do této funkce se následně vrátil v roce 2007.

Mezitím Kalina působil jako náměstek ministerstva zdravotnictví, odborný pracovník organizace  Sananim, o. s., ale také jako pedagog v rámci studijního oboru adiktologie na 1. lékařské fakultě v Praze. Pro obor adiktologie v průběhu své kariéry otevřel zcela nové téma psychiatrických komorbidit, tedy častého souběhu mezi duševním onemocněním a užíváním návykových látek. Byl také autorem návrhu na certifikaci adiktologických služeb, tak aby finanční prostředky putovaly jen do efektivních programů. Docent Kalina v rámci slavnostního předání hovořil o nových trendech v užívání návykových látek, které tento obor historicky provázejí.

Cena adiktologie se v České republice udílí již šestým rokem. Na Cenu adiktologie může být nominována osoba, jež je nebo byla aktivně činná na území dnešní ČR a jejíž práce měla pro obor adiktologie v ČR mimořádný význam.

Od roku 2010 jsou nominace rozšířeny o Cenu Kiron za nejlepší počin roku v oboru adiktologie, na kterou může být nominován jednotlivec nebo celá organizace. V letošním roce byla udělena občanskému sdružení Sananim za mimořádný přínos oboru adiktologie.

Odborná veřejnost mohla také již počtvrté nominovat kandidáta na Anticenu Badtrip, která je určena nejhoršímu adiktologickému počinu roku. Návrh na nominaci v jednotlivých kategoriích může podat kdokoli, všechny nominace jsou přijímány neanonymně. Anticenu Badtrip opakovaně obdrželo Zastupitelstvo Středočeského kraje za neefektivní přidělování a plýtvání s finančními prostředky z veřejných zdrojů určených na program protidrogové politiky.

O udělení cen v jednotlivých kategoriích hlasuje Rada Ceny adiktologie složená ze zástupců oboru adiktologie z akademické obce, z oblasti koordinace drogové politiky a ze systému péče o uživatele drog. Cenu adiktologie organizačně zajišťuje Centrum adiktologie PK 1. LF a VFN UK.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.