Češi mají morální odpovědnost pomáhat lidem v totalitních režimech, řekl dalajlama

11. prosince 2011

11. 12. 2011; autor: Lucie Kettnerová; rubrika: i-Forum informuje

Zcela zaplněná aula Filozofické fakulty UK přivítala v neděli 11. prosince krátce po 10. hodině Jeho Svatost dalajlamu. Nejvyšší duchovní představitel Tibetu přicestoval do Prahy na pozvání Václava Havla a Nadace Forum 2000 a účastnil se debatního kulatého stolu nazvaného Rok od prázdné židle v Oslu.  Dalajlamu a další účastníky diskuze přivítali na půdě Filozofické fakulty její děkan doc. PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., a rektor Univerzity Karlovy prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Setkání se zaměřilo na současný stav demokracie a lidských práv v Asii a mj. se snažilo odpovědět na otázky, jaké jsou další perspektivy a jak by se k těmto otázkám mělo postavit mezinárodní společenství.

Za nemocného Václava Havla vystoupil ředitel Nadace Forum 2000 Oldřich Černý a jménem bývalého prezidenta přítomné krátké pozdravil. Dalšími diskutujícími byli Jianli Yang, disident, prezident a zakladatel Iniciativ pro Čínu, Stéphane Hessel, diplomat a spoluautor Všeobecné deklarace lidských práv, Bernard Kouchner, bývalý ministr Francie pro zahraniční a evropské záležitosti, a Shirin Ebadi, právnička a nositelka Nobelovy ceny míru.

Jako první k mikrofonu přistoupil Jeho Svatost dalajlama, který vyjádřil potěšení nad tím, že mohl opět přijet do České republiky a setkat se tu s přáteli. „Právě vy máte morální odpovědnost pomáhat lidem v totalitních režimech, protože s bojem proti němu máte svoje zkušenosti,“ připomněl přítomným. Zároveň překvapeným posluchačům řekl, že není proti socialismu ani marxismu. Jako buddhistický mnich je v otázkách sociální ekonomie pro rovnoměrnější rozdělení bohatství. „Rozhodně ale nejsem leninista,“ upozornil dalajlama.

Tématem, jemuž se věnovali všichni řečníci, byla současná situace v Číně. Podle dalajlamy musí nejprve proběhnout velká politická reforma, aby došlo k nějaké změně. Jak ale řekl Jianli Yang, o tu však příliš nestojí ekonomickými výhodami zkorumpovaná většina intelektuální elity země, která má zájem na udržení stávající situace.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.